Kaarsen branden voor Asia Bibi en vele andere vervolgde christenen

25-03-2011 09:46 25-03-2011 09:46

Gisteravond waren in de Amsterdamse Nicolaaskerk honderden mensen bijeen om vervolgde christenen wereldwijd te gedenken. De katholieke organisatie “Kerk in Nood” organiseerde deze “Avond van de martelaren” waarbij in afwisseling van korte toespraken en muziek, stil gestaan werd bij vervolgde christenen in onder andere Somalië, Egypte, Turkije, Irak en Pakistan.

Eén van de sprekers was hulpbisschop Burgsteden van Haarlem-Amsterdam. Hij belichtte de moeilijke situatie van de Kopten in Egypte. Hoewel zij daar circa 10% van de bevolking uitmaken worden de Kopten onder andere stelselmatig achtergesteld in kerkenbouw. Burgsteden: “Voor de bouw van een kerk is een speciale vergunning van de President nodig. Moskeeën worden gebouwd zonder dat een vergunning nodig is”.

Hulpbisschop Mutsaerts van Den Bosch noemde martelaren een teken van hoop want zij geven met hun leven de boodschap van Christus door. “Zij zien op Christus, die zelf stervensveel van ons houdt” aldus Mutsaerts. Priester Firas Ghazi uit Irak wees er op dat de aanslagen en vernederingen van christenen in zijn land blijven doorgaan, niet alleen in Bagdad maar ook in steden als Mosul.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) stond stil bij de vervolging van christenen in Pakistan. Hij prees de vermoorde christelijke minister Shahbaz Bhatti voor zijn niet aflatende inzet, de Pakistaanse wet op de godslastering af te schaffen. Van Dalen vroeg gebed voor Asia Bibi die in november 2010 ter dood is veroordeeld voor vermeende lastering van Mohammed. Binnenkort dient haar hoger beroep.

Voor alle vervolgde christenen werden kaarsen aangestoken, zo ook voor Asia Bibi.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari