Maak godsdienstvrijheid en positie kopten prioriteit EU buitenlands beleid

Straatsburg11-05-2011 12:08 11-05-2011 12:08

Europarlementariër Peter van Dalen wil dat mevrouw Ashton in het EU buitenlands beleid de positie van kopten tot topprioriteit maakt en dat er een EU-strategie komt voor godsdienstvrijheid. Van Dalen: ,,De positie van christenen wereldwijd verslechtert. Dat zien we concreet terug in landen als Egypte en Irak. De EU moet zich inspannen voor mensen die vervolgd worden om hun geloof.”

We zien volgens de Europarlementariër in het Midden-Oosten een grote bedreiging opkomen. ,,Er is structurele achterstelling en discriminatie van christenen in diverse islamitische landen. De christelijke gemeenschap in Irak is al meer dan gehalveerd. In Egypte zien we diezelfde verslechtering opkomen. Op de aloude gemeenschap van de kopten vinden aanslagen plaats, er zijn talloze dagelijkse pesterijen, gedwongen huwelijken en de bouw van kerken is vrijwel onmogelijk.”

Kopten

Afgelopen februari ontving Van Dalen circa 60 kopten in het Europees Parlement. ,,Zij schreeuwden om hulp. Het is tijd voor actie! Daarom heb ik twee voorstellen aan mevrouw Ashton. Maak allereerst de positie van de kopten topprioriteit in uw beleid: hun systematische discriminatie moet worden gestopt. Daarnaast heeft het Europees Parlement op 20 januari verzocht om een EU-strategie voor godsdienstvrijheid, en permanente monitoring van dat beleid. Hoe gaat u dit gerealiseerd worden?”

Ashton gaf in haar antwoord aan de situatie in Egypte zeer direct te volgen. Ze is de afgelopen weken reeds drie maal in het land gweest. Van Dalen vindt dat uiteraard goed maar niet goed genoeg. Hij hoopt in de komende weken met de Hoge Vertegenwoordiger voor het EU Buitenlands Beleid een persoonlijk gesprek te kunnen hebben om de kwestie te bespreken.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari