'Geef nieuwe natuurlijk ontwikkelde gewassen vrij baan in Europa'

fotodinsdag 21 juni 2011 18:56

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) bracht vandaag tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement alle belangrijke Europese spelers en besluitvormers samen om de Europese Commissie zover krijgen dat nieuwe planten en gewassen die worden veredeld met soorteigen genenmateriaal (cisgenese), worden vrijgesteld van de regelgeving die geldt voor genetische modificatie. Door cisgenese verkregen gewassen niet langer als 'genetisch gemodificeerde organismen' (GMO) aan te merken, wil Europarlemtariër Peter van Dalen bereiken dat de natuurlijke veredelingstechniek aanvaard wordt in Europa. Dat is goed voor het Nederlandse MKB, de voedselveiligheid voor de consument en het milieu.”

 

Het op de markt brengen van nieuwe, gemodificeerde gewassen is erg duur omdat veel onderzoek gedaan moet worden naar de veiligheid. Dit heeft tot gevolg dat alleen de allergrootste multinationals het geld hebben om een nieuw gewas op de Europese markt te brengen. Omdat de gewassen die voortkomen uit veredeling via cisgenese geen GMO zijn, dienen zij te worden vrijgesteld van een groot deel van die kostbare onderzoeken.

Cisgenese

Bij normale genetische modificatie, transgenese genaamd, worden vreemde genen van bijvoorbeeld bacteriën bij een aardappelsoort ingebracht. Er wordt buiten de soortgrenzen getreden, op zoek naar genen die de plant resistent maken. Het resultaat is een ‘genetisch gemodificeerd organisme’ (GMO). Bij cisgenese worden alleen soorteigen genen in het veredelingsproces gebruikt. Er wordt binnen een plantensoort gezocht naar natuurlijke genen die de plant resistent maken. De soortgrenzen worden niet overschreden. Het resultaat is een plant die ook op natuurlijke wijze had kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door kruisbestuiving. Die nieuwe plant is dus geen GMO.

Cisgenese combineert de snelheid van genetische modificatie met de veiligheid van klassieke veredeling. Dat betekent enorme tijdswinst voor de teler, omdat klassieke veredeling veel minder te sturen is en veel ongewenste genen meekomen in het nieuwe plantenras. Daarnaast is het minstens zo veilig als klassieke veredeling, omdat alleen gewenste, natuurlijke, veilige genen worden ingebracht. Bovendien heeft cisgenese aanzienlijke milieuvoordelen, omdat bij resistente rassen veel minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Van alle betrokken Europese instellingen en bedrijven waren er sprekers en vertegenwoordigers bij dit debat aanwezig. Van Dalen: ,,De betekenis van deze bijeenkomst is groot. In Europa moet in de komende maanden worden besloten over de toelating van cisgenese als geaccepteerde plantveredelingstechniek. Deze techniek biedt het midden- en kleinbedrijf kansen voor innovatie zonder dat zeer hoge kosten moeten worden betaald om formeel erkend te worden als teelttechniek. Vooral Nederlandse bedrijven hopen snel op erkenning van de cisgenese-techniek.”

Hoorzitting

Tijdens de hoorzitting sprak onder andere een vertegenwoordiger van de Europese Commissie. Hij meldde dat de Commissie toewerkt naar een besluit over de vraag of cisgenese een Europa-brede erkenning kan krijgen als nieuwe techniek van plantveredeling. Daarvoor moeten komende maanden nog enkele onderzoeken worden afgerond. Peter van Dalen riep de Europese Commissie op om haast te maken met deze klus: "Ik hoop dat het besluit spoedig door de bureaucratische molen komt. Deze nieuwe techniek is milieu-vriendelijk, maakt planten resistent tegen ziekten en biedt het midden- en klein bedrijf enorme kansen."

Hieronder vindt u links naar alle gehouden presentaties tijdens de hoorzitting. You can find the presentations below:

Goux

Bedo

Schouten

Mejlgaard

Linden

Holm

Jacobsen

 

Labels
Eurofractie
Milieu, energie, volksgezondheid en voedselveiligheid

« Terug

Reacties op ''Geef nieuwe natuurlijk ontwikkelde gewassen vrij baan in Europa''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > juni

Geen berichten gevonden