Nederland vraagt om bescherming Christenen in Irak

meisje_irak30-06-2011 23:35 30-06-2011 23:35

De Tweede Kamer neemt vandaag een motie van de ChristenUnie aan waarin Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken wordt gevraagd bij de Iraakse overheid en de EU aan te dringen op erkenning en bescherming van de Christelijke bevolking in de Nineveh vlakte.

De christelijke gemeenschap in Irak wordt ernstig bedreigd en heeft dagelijks te maken met gerichte aanslagen. In de zgn. Nineveh-vlakte in het noorden woont nog een aanzienlijke groep christenen. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van deze streek. Omdat de dreiging van aanslagen groot is en er van overheidswege geen enkele bescherming wordt geboden heeft deze bevolkingsgroep zelf een geïmproviseerde politie-eenheid van ca. 5000 man aangesteld.

Deze politie-eenheid wordt echter niet erkend door de Iraakse overheid, hetgeen resulteert in een groot gebrek aan materiaal en training. Daarnaast ontbreekt elk officieel mandaat om  arrestaties te verrichten of om evt. geweld te gebruiken.

De Nederlandse overheid gaat, op aandringen van de ChristenUnie, bij Irak en binnen de EU pleiten voor erkenning, training en financiering van deze politie-eenheid zodat zij daadwerkelijk en effectief de christelijke bevolking in de Nineveh-vlakte kan beschermen.

'Dit is een doorbraak voor de Christenen in de Nineveh-vlakte' stelt ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind. 'Dit is in ieder geval erkenning vanuit Nederland voor deze bevolkingsgroep, die dagelijks te kampen heeft met dodelijke aanslagen. Deze motie geeft Minister Rosenthal het mandaat om bij zijn Irakese collega en binnen de EU te pleiten voor erkenning van het recht op bescherming voor deze mensen.'

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari