ChristenUnie vraagt Ashton in actie te komen voor christenen in Soedan

30-08-2011 10:44 30-08-2011 10:44

Europarlementariër Peter van Dalen maakt zich ernstige zorgen over de situatie van christenen en andere minderheden in Soedan. Hij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton. Van Dalen: ,,Christenen leven onder voortdurende bedreiging, en de situatie verergert. Ik wil concrete stappen horen van de EU om de situatie van christenen en andere religieuze minderheden in Soedan te verbeteren. Deze mensen zijn nu vogelvrij.”

Onlangs verschenen berichten over een kerk in Wad Madani, 138 kilometer ten zuidoosten van Khartoem, die 7 maanden geleden door moslimextremisten in brand is gestoken. Door gebrek aan geld voor wederopbouw en uit angst vanwege voortdurende bedreigingen hebben de leden van de kerk hun gebouw niet opnieuw in gebruik kunnen nemen. Van Dalen: ,,De aanval op deze kerk en de voortdurende bedreiging van de kerkleden is symptoom voor een zeer verontrustende ontwikkeling. Christenen en andere religieuze minderheden staan onder toenemende druk in Soedan, mede door de afsplitsing van Zuid Soedan." Volgens de Europarlementariër zijn er extremistische bewegingen actief die van het land een streng-islamitische staat willen maken. Nu het grotendeels christelijke zuiden is afgesplitst ziet de regering Bashir weinig redenen meer om deze bewegingen tegen te houden. Van Dalen: ,,DE EU kan niet aan de zijlijn blijven staan en moet de christenen steunen.”

Drukmiddelen

Tevens herhaalt Van Dalen zijn oproep aan Ashton om binnen de nieuwe Europese Buitenlandse Dienst een aparte afdeling op te zetten die de situatie van godsdienstvrijheid in de wereld gaat monitoren en de EU en Europese regeringsleiders indien nodig van advies kan voorzien. Volgens de Europarlementariër kan die hulp verder gaan dan diplomatieke druk: ,,De EU heeft handels- en hulprelaties met Soedan, die kunnen als drukmiddelen worden ingezet. Ook kunnen gericht mensenrechten- en minderhedenorganisaties worden ondersteund."

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari