ChristenUnie hekelt zigzagbeleid huisvesting gehandicapten

14-09-2011 11:30 14-09-2011 11:30

De ChristenUnie vindt dat de besluitvorming van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten over de zelfstandige huisvesting voor gehandicapten (ADL-clusterwoningen) slecht verlopen is. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,De staatssecretaris gaat zigzaggend te werk en heeft onvoldoende in de gaten welke wanhoop zij oproept bij mensen.” De ChristenUnie pleit voor uitstel van de maatregel.

ADL-clusterwoningen bieden ernstig lichamelijk gehandicapten de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, doordat ze er 24 uur per dag toegang tot zorg hebben. Momenteel is er een aparte subsidie voor deze woningen. Aanvankelijk wilde het kabinet de aparte subsidieregeling schrappen, wat de toekomst van ADL-clusterwoningen in gevaar bracht. Afgelopen vrijdag maakte staatssecretaris Veldhuijzen van bekend dat de aparte subsidie zou blijven bestaan, maar wordt overgeheveld naar de AWBZ.

Wiegman is blij met deze toezegging, maar is niet te spreken over het zigzagbeleid van de staatssecretaris. Wiegman: ,,De mails die ik kreeg van bewoners van een ADL-clusterwoning getuigden van grote wanhoop en zorg over de toekomst. Mensen waren bang afscheid te moeten nemen van hun zelfstandige manier van leven.” Het Kamerlid is boos over het slecht verlopen besluitvormingsproces. Wiegman: ,,Boos over de onzekerheid die zo’n tijd heeft voortgeduurd waardoor mensen diep wanhopig werden. Dit had niet gehoeven.”

Wiegman gaat de staatssecretaris vragen de kabinetsmaatregelen pas in 2014 uit te voeren, in plaats van 2012. Wiegman: ,,Zo kan alles zorgvuldig op een rijtje worden gezet omdat er nog veel onduidelijk is. Bovendien zal uitstel geen financiële gevolgen hebben.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari