Onafhankelijk internationaal onderzoek naar geweld tegen Kopten is nodig

040woensdag 19 oktober 2011 14:08

Er moet een onafhankelijk internationaal onderzoek naar geweld tegen Kopten komen. Dat was de boodschap die Kopten vandaag in het Europees Parlement aan vele Europarlementariërs meegaven. ,,Wij denken dat de Egyptische overheid geen onafhankelijk onderzoek kan houden naar het geweld dat is gebruikt door het leger op 9 en 10 oktober. Er moet een onafhankelijk internationaal onderzoek komen", aldus Dr. Ibrahim namens de Kopten. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) die de bijeenkomst met de Kopten organiseerde nam die boodschap meteen over. ,,Volgende week wordt een resolutie aangenomen in het Europees Parlement. Daarin moet dit punt terugkomen evenals een krachtige veroordeling van discriminatie en geweld tegen Kopten. Ik heb goede hoop dat het Europees Parlement volgende week mijn initiatief overneemt”, aldus Van Dalen.

Vandaag bezochten zo’n 50 Kopten het Europees Parlement om hun zorgen te uiten over het toenemende geweld. Tijdens de bijeenkomst waren Europarlementariërs van alle fracties aanwezig. Van Dalen: ,,De bijeenkomst onderstreept het gevoel van discriminatie en angst dat leeft bij de christenen in Egypte.”

D. Ibrahim, voorzitter van de Verenigde Kopten, riep de EU op grote druk op het Egyptische leger uit te oefenen. Begin oktober zijn tientallen christenen gedood en honderden gewond bij de vreedzame mars van de Kopten naar het staatstelevisiegebouw in Caïro.

Europese druk

De Egyptische overheid moet basale mensenrechten respecteren, aldus Van Dalen: ,,Het Europees Associatieverdrag met Egypte is goed voor 450 miljoen euro in de periode tussen 2011 en 2013. Daarnaast heeft de EU 100 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan het nieuwe Egypte. Die steun rechtvaardigt dat Kopten eerlijk behandeld worden.”

Omdat de Egyptische militaire Overgangsraad een team van Europese verkiezingswaarnemers de toegang tot het land heeft geweigerd zal een delegatie van de ChristenUnie, waaronder Van Dalen en Tweede Kamerlid Voordewind, de verkiezingen in Egypte bijwonen om te zien of deze op een vrije manier plaatsvinden en de rechten van de Kopten en andere minderheden worden gerespecteerd. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari