Krachtige veroordeling Europees Parlement van geweld tegen Kopten

04028-10-2011 16:44 28-10-2011 16:44

Gisterenmiddag is in het Europees Parlement een resolutie aangenomen die het geweld tegen Koptische christenen in Egypte veroordeelt. Europarlementariër Peter van Dalen(ChristenUnie), medeopsteller van de resolutie, is blij dat het Europees Parlement unaniem een krachtig signaal afgeeft richting de Egyptische overheid. ,,Zo wordt het buitensporige geweld tegen de Koptische demonstranten sterk veroordeeld.”

Volgens de resolutie zijn vrijheid van godsdienst, geloof, geweten en gedachten universele waarden en essentieel voor de democratie. Van Dalen: ,,Het is essentieel dat deze waarden in de grondwet worden opgenomen. In de resolutie worden de Egyptische autoriteiten opgeroepen ervoor te zorgen dat alle grondwettelijke bepalingen inclusief zijn en discriminatie van burgers in de Egyptische samenleving onmogelijk maken.”

Kopten staan onder grote druk. Sinds maart 2010 hebben volgens berichten tienduizenden Kopten Egypte verlaten wegens discriminatie en levensbedreigende situaties. Van Dalen: ,,In de resolutie wordt bezorgdheid hierover uitgesproken. Er zijn onder andere berichten dat Koptische meisjes gekidnapt zijn en gedwongen worden zich tot de Islam te bekeren.”

Mensenrechten

De Egyptische overheid moet basale mensenrechten respecteren, aldus Van Dalen: ,,Het Europees Associatieverdrag met Egypte is goed voor 450 miljoen euro in de periode tussen 2011 en 2013. Daarnaast heeft de EU 100 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan het nieuwe Egypte. Dat geld moet alleen worden uitgekeerd als we zien dat de Egyptische overheid er alles aan doet om de minderheden te beschermen.”

Omdat de Egyptische militaire Overgangsraad een team van Europese verkiezingswaarnemers de toegang tot het land heeft geweigerd zal een delegatie van de ChristenUnie, waaronder Van Dalen en Tweede Kamerlid Voordewind, de verkiezingen in Egypte eind november bijwonen om te zien of deze op een vrije manier plaatsvinden en de rechten van de Kopten en andere minderheden worden gerespecteerd. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari