ChristenUnie Europa: geld naar Egypte mogelijk niet goed besteed

Tahrirplein05-12-2011 10:48 05-12-2011 10:48

Europarlementariër Peter van Dalen wil duidelijkheid van de Europese Commissie over de EU-steun aan Egypte. Voor de periode 2011-2013 heeft de Europese Unie via het Nabuurschaps- en Partnerschapsinstrument (ENPI) minimaal 450 miljoen euro voor Egypte beschikbaar. Van Dalen is afgelopen weekend op eigen initiatief in Egypte geweest. Van Dalen: ,,Uit de vele gesprekken bleek dat het maar zeer de vraag is of deze miljoenen wel bij de juiste doelen terechtkomen. Als we investeren in de prille democratie mag dit geld niet in verkeerde handen terechtkomen. Gezien de eerste signalen over de verkiezingsuitslag worden mijn zorgen er niet minder op.”

De Europarlementariër wil van de Commissie een overzicht zien van de reeds bekende projecten die met de beschikbare 450 miljoen euro gefinancierd worden. Van Dalen is vooral benieuwd of dit geld aan de Egyptische regime wordt overgemaakt of rechtstreeks aan organisaties. ,,Mij bereikten tijdens mijn verblijf in Egypte verschillende signalen dat veel van de fondsen niet goed terechtkomen. Ik wil harde garanties dat alle Europese fondsen op de juiste manier worden besteed. Daarom moet het geld zoveel mogelijk rechtstreeks aan organisaties gestuurd worden.”

Democratie

Op dit moment moet er in Egypte dringend geïnvesteerd worden in democratie. De rechten van minderheden, zoals de Kopten, zijn alleen maar verslechterd sinds de revolutie. Van Dalen:,,De Arabische Lente leek de bevolking weer hoop op een betere toekomst te geven, maar de uitkomsten van de verkiezingen kan die hoop doen verdampen. Er moet nog heel erg veel gebeuren om van Egypte een stabiel en democratisch land te maken.”


« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari