ChristenUnie stelt vragen over wereldwijd toegenomen christenvervolging

voordewind-banner-1-944x39008-01-2015 11:58 08-01-2015 11:58

Kamerlid Joël Voordewind heeft vandaag Kamervragen gesteld naar aanleiding van het uitkomen van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns Amerika: bijna overal ter wereld hebben christenen te maken met toenemende vervolging.

,,Dramatisch dat christenvervolging nog steeds toeneemt, met name in het Midden Oosten. Alle reden voor de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken om dit de volle aandacht te geven en hierbij rekening te houden met deze ranglijst van Open Doors. Irak, Syrie en Nigeria zouden naast Noord Korea nu grootste prioriteit moeten krijgen in het Nederlandse buitenlands beleid. Welke gerichte maatregelen kan NL nemen om de geloofsvervolging te bestrijden?", vraagt CU-Tweede Kamerlid Joel Voordewind in Kamervragen over de ranglijst. 

De oorzaken zijn verschillend, maar de uitkomst is volgens Open Doors duidelijk: niet eerder in de zestig jaar dat Open Doors bestaat, signaleerden we zo’n wereldwijde toename van vervolging. Christenen vormen wereldwijd de meest vervolgde groep gelovigen, blijkt uit internationaal onderzoek. Dat komt niet alleen doordat er meer christenen zijn dan moslims, hindoes of boeddhisten: in veel landen vormen christenen een minderheidsgroep die duidelijk anders is. Ze zijn tweederangs burgers, zoals in Pakistan. Of ongewenste vreemdelingen, zoals in Soedan. Soms wordt christen-zijn gezien als landverraad, zoals op de Malediven of in Turkmenistan. Christenen die uitkomen voor hun geloof worden ervaren als lastig, of bedreigend.

Vragen aan de Tweede Kamer:

1) Heeft u kennis genomen van de onlangs gepubliceerde ranglijst christenvervolging 2015 van de organisatie Open Doors?

2) Bent u met mij van mening dat, gezien de wereldwijde toename van christenvervolging, de verdediging van de vrijheid van godsdienst binnen het Nederlandse buitenlandbeleid een prominentere plek dient te krijgen? Zo ja, hoe gaat u hier invulling aan geven?

3) Bent u bereid om een thematisch ambtsbericht op te stellen voor onder meer Nigeria, Kenia en China waar de christenvervolging en de vervolging van minderheden in het algemeen het afgelopen jaar flink is toegenomen?

4) Bent u bereid, mede naar aanleiding van de bovengenoemde ranglijst, nog landen toe te voegen aan de pilot godsdienstvrijheid? Wanneer kan de Kamer de evaluatie van de pilot godsdienstvrijheid verwachten?

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari