ChristenUnie: grote PGB-chaos moet worden opgelost

iStock_000020673198Large3woensdag 04 februari 2015 11:50

De Tweede Kamer voert het debat over de grote chaos die is ontstaan rondom het uitbetalen van duizenden pgb’s. Kamerlid Carla Dik-Faber wil uitleg en oplossingen horen van de staatssecretaris.

Het ICT systeem van de SVB moet zo snel mogelijk PGB proof gemaakt worden
De ChristenUnie wil dat de staatssecretaris in gaat op het ICT systeem van de SVB. Dit is niet pgb-proof. Juist bij PGB's gaat het over maatwerk. Mensen moeten niet alleen uren kunnen declareren, maar ook vakantiedagen of vervoerskosten. Ook mag het niet zo zijn dat zorgovereenkomsten wegens kleine pietluttige fouten worden teruggestuurd door de SVB. Dit heeft voor vertraging en onzekerheid gezorgd die niet nodig waren.
 
De problemen liggen niet bij de budgethouders
In een hervorming waarbij we van systemen van mensen gaan  zijn het de systemen die de problemen hebben veroorzaakt.  De staatssecretaris kan dus niet blijven volhouden dat de problemen door de budgethouders zelf zijn veroorzaakt door het te laat insturen van formulieren. Daarvoor dient de staatssecretaris zijn excuses aan te bieden.
 
Noodmaatregelen zijn niet genoeg
De noodmaatregelen die in de brief staan hadden wat de ChristenUnie betreft al eerder ingezet kunnen worden. Er is nu meer nodig om de chaos op te lossen. Volgende maand volgen er namelijk weer nieuwe indicaties en dit voorjaar worden duizenden budgethouders opnieuw geïndiceerd. De ChristenUnie wil geen noodmaatregelen, maar een structurele oplossing voor de problemen.
 
Strakke deadline
75% van de budgethouders verwacht de staatssecretaris binnen 5 dagen te hebben uitbetaald. De overige betalingen zijn voor 13 februari beoordeeld. Dit zijn harde deadlines.
Wat de ChristenUnie betreft gelden deze deadlines ook voor het wegwerken van achterstallige e-mails. Als dit niet lukt wil de ChristenUnie volgende week weer een debat met de staatssecretaris.

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari