Europees Parlement kan nu krachtig optreden voor godsdienstvrijheid

Bestuur Intergroep11-02-2015 17:03 11-02-2015 17:03

In het Europees Parlement is vandaag de Intergroep voor vrijheid van godsdienst of geloof en religieuze tolerantie officieel van start gegaan.

Deze Intergroep is een initiatief van de Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Dennis de Jong (SP).

Van Dalen: ,,Vanaf vandaag kan het Europees Parlement krachtig optreden om op te komen voor godsdienstvrijheid in de wereld. Ik hoop en bid dat ons werk mag bijdragen aan de verbetering van omstandigheden van bijvoorbeeld de vele Asia Bibi's in deze wereld."

 

Brede politieke steun

Godsdienstvrijheid is een fundamenteel mensenrecht en officieel erkend door de EU, de VN en andere internationale organisaties. In veel landen wordt deze vrijheid helaas met voeten getreden. Christenen zijn hiervan vaak slachtoffer. Maar ook moslims, joden en andere religieuze gemeenschappen worden op vele plaatsen in de wereld vervolgd. Het ergste is de situatie in streng islamitische landen en in sommige communistische landen. Van Dalen: ,,Elk jaar worden weer meer mensen vervolgd om hun geloof. Ik ben blij dat alle politieke fracties in het Europees Parlement nu hebben ingezien dat het tijd is voor actie."

 

Voorstellen

De Intergroep godsdienstvrijheid is opgezet en wordt voorgezeten door Peter van Dalen en Dennis de Jong. Aan de groep nemen vertegenwoordigers van alle politieke fracties deel. Van Dalen: ,, We hebben de politieke steun voor ons werk gekregen van alle fractievoorzitters in het EP. Dit geeft onze boodschap veel meer kracht, bijvoorbeeld wanneer wij spreken met ambassadeurs, met ministers en met Eurocommissarissen.

Meteen al deze week heeft het Parlement een aantal voorstellen van ons overgenomen voor haar jaarlijkse rapportage over mensenrechten in de wereld." De aangenomen amendementen spreken over de wereldwijd toegenomen geloofsvervolging, sporen de EU aan godsdienstvrijheid tot speerpunt in haar buitenlands beleid te maken en om de VN speciaal vertegenwoordiger voor godsdienstvrijheid te ondersteunen.

 

Van Dalen: ,,Samen met de Intergroep godsdienstvrijheid ga ik mij met extra motivatie inzetten om concreet verbetering te geven aan de duizenden op deze aarde die om hun leven moeten vrezen en die worden gediscrimineerd, vanwege hun geloof."

 

Van Dalen en De Jong zetten zich al jaren in voor godsdienstvrijheid. In het verleden hebben ze hiervoor onder andere een informele werkgroep met Europarlementariërs vanuit de meeste fracties voor opgericht. Met de oprichting van de Intergroep is het nu gelukt dit werk een officieel karakter te geven. En daarmee staat godsdienstvrijheid en de vrijheid van geloof nu hoog op de Europese politieke agenda.

Op de foto van links naar rechts:
De heren Afzal Khan (socialistische fractie), Tunne Kelam (christendemocratische fractie) en de beide co-voorzitters Dennis de Jong (SP) en Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). Niet aanwezig bij deze foto-opname waren de Bureau-leden Gesine Meissner (liberale fractie) en Margrete Auken (Groene fractie).

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari