ChristenUnie komt met initiatiefwet Flexhuren voor jongeren

carola-schouten-banner-3-944x390vrijdag 20 februari 2015 06:00

Jongeren moeten makkelijker aan een huurwoning kunnen komen. Nu komen veel jongeren in problemen als ze na hun studie hun studentenkamer uit moeten of een baan vinden in een andere stad. Voor sociale huurwoningen gelden immers vaak lange wachtlijsten. Veel jongeren blijven noodgedwongen langer thuis wonen.

Daarom presenteert de ChristenUnie vandaag een initiatiefwet. Deze wet maakt zogenoemde jongerencontracten mogelijk. Dit zijn huurcontracten met een beperkte termijn van 5 jaar. De initiatiefwet is in samenwerking met PerspectieF, de jongerenorganisatie van de partij, opgesteld.
 
Kamerlid Carola Schouten: ,,Jonge starters hebben doorgaans na 5 jaar een hoger inkomen. Binnen deze periode kunnen ze ook hoog genoeg op de wachtlijst komen voor een gewone sociale huurwoning. Met het jongerencontract krijgen ze de mogelijkheid van een tijdelijk huurcontract in ruil voor het sneller krijgen van een woning. Zo wordt de doorstroming bevorderd. Zowel studentenkamers als jongerenwoningen komen sneller beschikbaar voor nieuwe studenten en jonge starters.”
 
Het jongerencontract lijkt op het campuscontract dat sinds een aantal jaar bestaat voor studenten. Met dit contract moeten studenten na afloop van hun studie hun studentenkamer verlaten zodat er weer nieuwe studenten in kunnen. Een vergelijkbaar tijdelijk huurcontract wil de ChristenUnie nu ook mogelijk maken voor jonge starters. Momenteel wordt hiermee al geexperimenteerd in Amsterdam en corporaties willen dit graag permanent maken.
 
Het jongerencontract wordt mogelijk voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Om jongeren een zo groot mogelijke kans te geven op een huurwoning met een regulier huurcontract regelt de initiatiefwet ook dat eventueel opgebouwde inschrijfduur behouden blijft. Bij bijzondere omstandigheden kan de verhuurder de huurovereenkomst tot 2 jaar verlengen. Erik-Jan Hakvoort, voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren: ,,Na het aankaarten van het huisvestingsprobleem heeft PerspectieF samen met de ChristenUnie het jongerencontract ontwikkeld. Wij zijn trots op deze nieuwe initiatiefwet die veel jongeren, met name in de grote steden, sneller aan een woning gaat helpen."

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari