Geef ruimte aan visserij innovaties

IMG_4006maandag 13 april 2015 23:04

In de visserijcommissie van het Europees Parlement werd maandagmiddag een hoorzitting gehouden over de vraag hoe er selectiever gevist kan worden.

Onder het nieuwe visserijbeleid is selectiever vissen – alleen de gewenste vis vangen - belangrijker dan ooit, simpelweg omdat alle gevangen vis aan land moet worden gebracht. De hoorzitting werd georganiseerd op voorstel van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP): “Het was goed van experts te horen wat de technologische ontwikkelingen zijn en waar er dus kansen liggen voor vissers. Het is belangrijk dat Europa maximale ruimte geeft aan deze innovaties. Zeker met het oog op de aanlandplicht."

Op de drukbezochte hoorzitting spraken experts uit diverse landen en regio´s. Op uitnodiging van Van Dalen sprak Pim Visser (directeur VisNed) namens de Nederlandse platvis-sector. Zijn boodschap was duidelijk: "Ontneem vissers niet de moed om te innoveren!".

Diverse uitvindingen kwamen aan de orde om de Europese visserij selectiever en daarmee duurzamer te krijgen. Bijvoorbeeld innovatieve ontsnappingsluiken in de netten, zodat ongewenste soorten en kleine vis kunnen ontsnappen. Uiteraard kwam ook de Nederlandse puls-techniek ter sprake. Bij deze techniek wordt met een stroomstoot van een paar volt vis van de bodem opgeschrikt en in een net gebracht. Dit geeft een besparing van 50% in brandstofverbruik en tot 50% minder bijvangst.

Vanuit Urk was wethouder Geert Post op de hoorzitting aanwezig: "Het was interessant om te horen wat er in verschillende regio´s wordt gedaan om selectiever te vissen. Toch blijft het voor mij nog steeds duidelijk: we hebben meer tijd nodig met  de invoering van de aanlandplicht. Gun ons die tijd!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari