Wereldwijde politici maken afspraken over godsdienstvrijheid

Image-318-09-2015 22:40 18-09-2015 22:40

“Hoe de godsdienstvrijheid in de wereld te verbeteren?”, dat is het thema van een unieke VN-conferentie in New York, waar Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) op vrijdag 18 september een toespraak heeft gehouden over zijn Europese bijdrage aan wereldwijde vrijheid van godsdienst.

. Op deze VN-conferentie zijn parlementariërs uit de hele wereld aanwezig, ook uit zogenoemde ‘probleem’-landen als Nigeria, India en Pakistan. “Bijzonder om bij de VN met politici uit allerlei landen afspraken te maken over de verbetering van de vrijheid van godsdienst.”

Tijdens de bijzondere conferentie geeft Van Dalen een speech, waarin hij zijn activiteiten vanuit het Europees Parlement op het gebied van godsdienstvrijheid zal toelichten. “Als christenpoliticus beschouw ik het mijn opdracht op te komen voor het universele recht om je eigen geloof te kunnen bepalen, beleven en belijden. Daar zijn tolerante samenlevingen voor nodig. Tolerantie kan niet zonder verschil van opvatting. Verschil van mening en van opvatting zijn peilers van samenlevingen die ruimte bieden aan de ander. Wij zetten ons daarom in voor een wereld die weet om te gaan met verschillen. En aan mensen ruimte biedt. Godsdienstvrijheid is kenmerk bij uitstek van tolerantie! Dat is de politieke inzet van de Intergroup godsdienstvrijheid van het Europees Parlement waarvan ik Co-Voorzitter ben.”

In New York is deze week de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties begonnen. Tegelijk worden er vele zogenaamde "side-events" gehouden: bijeenkomsten waar politici, diplomaten en allerlei leiders met elkaar nadenken hoe de wereld een betere woonplaats kan worden. Eén van die "side-events" is een bijeenkomst georganiseerd door het Internationale Panel van Parlementariërs voor Vrijheid van Godsdienst of Geloof (IPPVG). Tijdens deze bijeenkomst bespreken parlementariërs met elkaar en anderen, hoe de godsdienstvrijheid in de wereld is te verbeteren. Er zijn sprekers van de VN en parlementariërs uit Amerika, Duitsland, Turkije, Canada en Pakistan en kerkleiders uit Nigeria, Abu Dhabi en India, en dus ook uit het Europees Parlement.

 

Uniek

Van Dalen is vereerd dat hij als Europese parlementariër op deze conferentie mag spreken. “De inzet voor wereldwijde vrijheid van godsdienst is nooit genoeg. Het blijft een punt van aandacht. Ik blijf benadrukken, ook hier in New York, dat er ruimte moet zijn voor een ieder om je eigen geloof te bepalen, beleven en belijden. Laten we dat nooit en nimmer vergeten.”

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari