ChristenUnie kritisch over mogelijke rol Amerikaans fonds bij doorstart V&D

eppobruins-944x39007-01-2016 15:29 07-01-2016 15:29

De ChristenUnie plaatst vraagtekens bij de mogelijke rol van het Amerikaanse fonds Sun bij een doorstart van de V&D. Hetzelfde bedrijf liet V&D namelijk failliet gaan, met alle gevolgen van dien voor onder meer de V&D-medewerkers. Tweede Kamerlid Eppo Bruins: “Het zou onbestaanbaar zijn als het Amerikaanse Sun profiteert van de doorstart van een bedrijf dat ze zelf failliet hebben laten gaan. Nota bene over de ruggen van duizenden V&D medewerkers.”

De ChristenUnie stelt vandaag schriftelijke vragen. ChristenUnie-Kamerlid Bruins vraagt het kabinet of de huidige faillisementswetgeving voldoende waarborgen biedt tegen dergelijke misstanden.

Vragen van het lid Bruins (ChristenUnie) aan de Minister van Financiën, de Minister van Economische Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie over de rol van private equity in de ondergang van V&D.

1. Heeft u kennis genomen van het bericht ‘OR aan curatoren V&D: houd Sun buiten de deur’? (1)

2. Begrijpt u de zorgen van de ondernemingsraad?

3. Wat vindt u van de rol van private equity fondsen bij een faillissement als bij V&D?

4. Kunt u bevestigen dat Sun Capital Partners Inc. na het faillissement van V&D opnieuw in de race is voor een doorstart van het concern? Hoe beoordeelt u die situatie?

5. Vindt u het in algemene zin verantwoord om hetzelfde private equity fonds zowel bij het faillissement als bij de doorstart een leidende rol te laten spelen? Wat vindt u van het grote profijt dat een private equity fonds zich hierbij kan toe-eigenen?

6. Geeft de huidige faillissementswetgeving voldoende bescherming tegen misbruik bij faillissement en doorstart van een onderneming, bijvoorbeeld tegen misbruik dat ten koste gaat van werknemers en klanten? Hou verhoudt zich dat tot de lopende modernisering van het faillissementsrecht?

7. Wilt u deze vragen met spoed beantwoorden?

 

(1) http://nos.nl/artikel/2078960-or-aan-curatoren-v-d-houd-sun-buiten-de-deur.html

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari