ChristenUnie wil adempauze voor mensen in schuldhulpverlening

Carola Schouten - Foto: Anne-Paul Roukema13-04-2016 20:02 13-04-2016 20:02

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carola Schouten dient vandaag samen met CDA-Kamerlid Pieter Heerma een initiatiefwet in om ervoor te zorgen dat mensen in de schuldhulpverlening een half jaar adempauze krijgen. De ChristenUnie en het CDA vinden dat er in die zes maanden tijd moet zijn om orde op zaken te stellen en een goed schuldhulpverleningstraject af te spreken, voordat nieuwe schuldeisers zich kunnen melden. Schouten: “Op het moment dat je net begonnen bent met een schuldhulptraject, moet er even rust zijn om een goede start te kunnen maken met het oplossen van schulden.”

In feite staat de adempauze voor mensen in een schuldhulpverleningstraject al in de wet, maar het artikel waar dat in staat is nooit in werking getreden. Schouten: “Daar is alleen maar een druk op de knop voor nodig van staatssecretaris Klijnsma, maar die doet vooralsnog niets. Daarom komen ChristenUnie en CDA nu met deze wet om de adempauze snel mogelijk te maken.”

Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft te maken met grote schulden. “Zij moeten de kans krijgen om op termijn weer zelf regie te voeren over hun inkomsten en uitgaven, maar het blijkt lastig om er uit een schuldensituatie weer bovenop te komen, helemaal als de omvang van de schuld groeit. Dan kan zes maanden ‘time-out’ helpen om de boel weer op de rit te krijgen,” vindt Carola Schouten.

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari