Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel strafbaarstelling klant van gedwongen prostituee

Gert-Jan Segers - Foto: Anne-Paul Roukema31-05-2016 17:44 31-05-2016 17:44

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de initiatiefwet van ChristenUnie, SP, PvdA. De wet regelt dat klanten, die een ernstig vermoeden hebben of zelfs weten dat ze gebruik maken van een slachtoffer van mensenhandel, aangepakt kunnen worden. Initiatiefnemer is Gert-Jan Segers, samen met collega’s Volp (pvdA) en Kooiman (SP).Segers: ,,Een meerderheid in de Tweede Kamer voor ons wetsvoorstel is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen gedwongen prostitutie. De klant die tot nu toe vrij uit ging krijgt nu een verantwoordelijkheid om misstanden te melden en kan worden vervolgd wanneer hij gebruik maakt van een slachtoffer van gedwongen prostitutie. Een steun in de rug voor slachtoffers en meer mogelijkheden voor hulpverleners, de politie en OM om misstanden te bestrijden. Samen met de collega's van PvdA en SP maken we ons op voor de verdediging in de Eerste Kamer.''

De wet heeft in de Kamer steun gekregen van ChristenUnie, PvdA, SP, CDA, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren, 50Plus en de leden Kuzu/Özturk. PVV, VVD en D66 stemden tegen. Deze wet is een nieuwe stap in de aanpak van mensenhandel. Waar in de huidige situatie de klant vrij uit gaat bij misstanden, krijgt deze nu een verantwoordelijkheid om misstanden te melden en af te zien gebruik te maken van een gedwongen prostituee. Concreet; als een klant een ernstig vermoeden heeft of weet dat hij of zij gebruik maakt van de diensten van een slachtoffer van mensenhandel, moet hij of zij dit melden. Doet de klant dat niet en maakt hij toch gebruik van het slachtoffer, dan is hij strafbaar. De initiatiefnemers zijn het over eens dat iedereen een rol heeft in de strijd tegen mensenhandel, ook de klant. Al eerder deed de Rapporteur Mensenhandel de aanbeveling de klant ook een rol te geven. De meerderheid van de Kamer steunt hen hierin.

Met deze wet kunnen we mensenhandel tegen gaan en misstanden in de prostitutiebranche harder aanpakken. Het doel van de wet is niet om de gevangenissen vol te krijgen met bezoekers van prostituees, maar de klant als bondgenoot te krijgen in de strijd tegen moderne slavernij.

Bonusvideo: Hoe kwam de wet tot stand? 

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari