ChristenUnie: veilige zones voor vluchtelingen in Noord-Irak door inzet internationale beschermingsmacht

20151023-25-Irak-Ap-Roukema-19vrijdag 10 juni 2016 17:06

De ChristenUnie dringt er bij het kabinet op aan om in internationaal verband in te zetten op een beschermings- en opbouwmissie van bevrijde gebieden in Noord-Irak.

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zitten er in Noord-Irak honderdduizenden vluchtelingen vast – met name minderheden zoals christenen en Yezidi’s –, die niet terug durven naar hun dorpen vanwege de dreiging van jihadisten en omdat grote delen van de dorpen zijn vernietigd. Voordewind pleit voor de inzet van manschappen om deze dorpen te beveiligen. Door het creëren van deze veilige zones kunnen vluchtelingen terug in plaats van dat zij moeten doorreizen naar Europa. Onder bescherming van internationale troepen kunnen zij beginnen met de wederopbouw van deze dorpen.

Op dit moment zijn er al militairen van de internationale coalitie waar ook Nederland onderdeel van is aanwezig in Noord-Irak om Koerdische troepen te trainen in de strijd tegen ISIS. Diezelfde internationale coalitie voert ook bombardementen uit.

Zelf strijdt de coalitie niet met manschappen op de grond tegen ISIS en dat is volgens Voordewind ook niet de bedoeling van de beschermings- en opbouwmissie waarop Nederland moet aandringen.

Voordewind: “Alleen op deze manier kunnen we vluchtelingen in en uit Noord-Irak een perspectief bieden om in hun eigen land te beginnen aan de wederopbouw. ISIS wordt mede door de inzet van de internationale coalitie steeds verder teruggedrongen. Daardoor ontstaat er ruimte voor hen om hier weer mee te beginnen.”

In Irak zijn 3,3 miljoen mensen ontheemd door de agressie van jihadisten. In Syrië zijn dat er zelfs 8 miljoen. Voordewind bepleit al langer dat er meer steun moet komen voor de Syrian Democratic Forces in Syrië (een noordelijke alliantie van Koerden, Arabieren en christenen), die daar eveneens veilige zones kunnen creeren. Volgens Voordewind kan in de veilige zones tijdelijke huisvesting gecreëerd worden voor binnenlandse vluchtelingen.

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari