4 januari - week 1 - 2008

vrijdag 04 januari 2008 14:29

De eerste weblog in het nieuwe kalenderjaar 2008. Ik wens om te beginnen alle lezers van mijn weblog een gezegend 2008 toe. Heb je nog bepaalde verwachtingen bij 2008, werd me deze week gevraagd. Eerlijk gezegd kom ik bij dat soort vragen niet veel verder dan te antwoorden dat ik hoop dat het privé en met mijn werk goed mag gaan. Ik ben niet een man van speciale nieuwejaarsdoelen. Al ga ik natuurlijk ook in het nieuwe kalenderjaar weer vol voor de ChristenUnie. Dat mogen mensen ook van mij verwachten. Ik ben zeer benieuwd wat dit jaar in politiek opzicht zal gaan brengen. Besef overigens goed dat ik daarbij afhankelijk ben van de zegen van onze goede God. Ik hoop dat die afhankelijkheid ook door de lezers van mijn weblog ervaren zal worden.

Oud en nieuw was erg gezellig. We waren als gezin weer compleet en hebben de laatste uren van het kalenderjaar bij vrienden doorgebracht. Het was heel erg mistig in mijn woonplaats. Was ik even blij dat ik geen vuurwerk gekocht had. Het staat me ook steeds meer tegen voor hoeveel geld er de lucht in wordt geschoten. Vele miljoenen euro's. Het is een open deur als ik zeg dat daar veel goede doelen mee geholpen kunnen worden. Maar toch is dat zo.

Dat geldt ook voor de vele miljoenen die omgaan in de zogenaamde oudejaarsloterij. Ik zag op televisie het moment dat een aantal gezinnen enkele miljoenen rijker gemaakt werden. Een deel van het geld gaat naar het goede doel. Ik weet het. Zouden mensen echter ook geven als ze niet het idee hadden er zelf iets/veel beter van te kunnen worden? Eigenlijk is het triest dat goede doelen op die manier aan veel van hun geld moeten komen.

Ik kan deze week nog wat rustig aan doen. In mijn agenda staan in ieder geval deze dagen weinig verplichtingen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om het een en ander te lezen en heb ook twee nieuwjaarsrecepties bijgewoond (gemeente Zwolle, provincie Overijssel). Altijd leuk om weer eens wat mensen te zien en te spreken.

Cynthia Ortega, die het in de afgelopen maanden al zo druk had, is met enkele Tweede en Eerste Kamerleden op bezoek in de Nederlandse Antillen. Voor haar een beetje thuiskomen. Al is het alles behalve een vakantiereis. Dat is tien dagen hard werken. De reis krijgt enige media-aandacht vanwege de aanwezigheid van PVV-er Brinkman in de delegatie. Deze parlementariër presteerde het om bij de begrotingsbehandeling een motie in te dienen waarin hij de Nederlandse Antillen en Aruba "een grotendeels corrupt boevennest" noemde en voorstelde alle bestuurlijke banden te verbreken.

Politici op de Antillen willen nu dat Brinkman zijn excuses maakt voor deze kwalificaties. Dat doet hij niet. Weglopende politici bij ontmoetingen met de delegatie. Dat schiet niet op. Laat men er in de Antillen en Aruba van bewust zijn de motie verworpen is met alleen de stemmen van de PVV voor. Ik begrijp de verontwaardiging over de gebruikte bewoordingen, maar maak van PVV-muggen geen olifanten. Dat gebeurt in de media al veel te veel.

Opvallend overigens hoe kort de teentjes van Wilders zijn. Hij deelt zelf regelmatig hard uit, maar vindt het zelf erg moeilijk om te incasseren. Voelt zich ook snel (in negatieve zin) aangesproken. Zo reageerde hij heftig op de kersttoespraak van HM de Koningin. Een uiterst evenwichtige toespraak waardoor we allemaal ons aangesproken mogen weten. Deze week liet een groot aantal prominenten olv Doekle Terpstra via een paginagrote advertentie in Trouw weten zich zorgen te maken over de gepolariseerde verhoudingen in ons land. Met name rond het onderwerp integratie. Zie voor meer informatie www.benoemenenbouwen.nl . Wilders was een van de eerste die er afstand van nam. Ongetwijfeld was hij gevraagd een reactie te geven. Dat deed hij dan ook direct met een aantal harde one-liners ("de prominenten zijn onnozele en naïeve dwazen").

Ik neem geen afstand van dit manifest. Het is nooit moeilijk om direct kritiek te geven, maar ik deel de zorg van de ondertekenaars over het gepolariseerde klimaat in Nederland. Ook (misschien beter gezegd: met name) in de politiek is dat bijna dagelijks merkbaar. Het is helemaal niet onnozel of naïef om daar aandacht voor te vragen en te streven naar betere verhoudingen. Verhoudingen waar zaken die niet goed gaan benoemd mogen en moeten worden, maar wel met respect met elkaar wordt omgegaan. Wat zou het mooi zijn als dat het beeld van 2008 gaat worden. Ik zal in ieder geval in het parlement vanuit mijn positie proberen daar aan een positieve bijdrage te leveren. Een grote verantwoordelijkheid, maar ook een grote uitdaging. Zo kunnen we allemaal op onze eigen plaats meebouwen aan de samenleving. Van harte aanbevolen.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '4 januari - week 1 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.