Dagboek Arie Slob - week 12 2003

vrijdag 21 maart 2003 15:12

Zondag 16 maart

‘s-Morgens in mijn eigen kerkelijke gemeente naar de kerk. Daarna met het hele gezin (minus Esther) naar Krimpen aan den Lek. Daar woont mijn oudste zus Corrie. We vieren met haar gezin en mijn moeder nog reeds gepasseerde verjaardagen. Het is schitterend weer. Daar komt een mens van bij. Na de middagkerkdienst in Krimpen aan den Ijssel vertrekken we weer naar Zwolle. ’s-Avonds bijbelstudieclub.

Maandag 17 maart

Vandaag werk ik thuis aan de behandeling van het enquêterapport Bouwnijverheid. Tussendoor veel telefonisch contact over de dreigende oorlog met Irak. We groeien naar een definitief standpunt toe. Pas na middennacht hebben we een definitieve tekst vastgelegd. Morgen zal er een debat zijn over de verklaring die Bush om 002.00 uur zal gaan afleggen. Ik wacht dat moment niet meer af. De kans dat het meer of anders zal zijn dan een ultimatum van 48 uur is beperkt. Het is intens triest om te moeten constateren dat de weg van de diplomatie dood gelopen is. Voor alle informatie van de ChristenUnie over de oorlog in Irak verwijs ik naar: www.christenunie.nl.

Dinsdag 18 maart

Ik zit al vroeg in de trein. Lees een aantal kranten en werk verder aan de kameragenda van deze week. Die is inmiddels omgegooid. De behandeling van de enquete Bouwnijverheid is verplaatst naar woensdag en donderdag. Vanmiddag en vanavond zal Irak centraal staan. De brief die de regering daarover heeft geschreven bevat een slap compromis (wel politieke steun, geen militaire steun) alleen te begrijpen in het kader van de coalitieonderhandelingen. Maar dat mag bij dit soort vraagstukken absoluut geen rol spelen. ’s-Morgens fractievergadering. We bidden en praten uitgebreid voor en over de ontstane situatie. Andre zal woordvoerder zijn. Het debat begint om 15.30 uur en duurt uiteindelijk tot bijna middennacht (inclusief schorsingen en dinerpauze). Een onbevredigend debat. Vooral ook vanwege het beslag dat de vorming van het kabinet er op legt. Ik slaap vannacht in den Haag. Om 00.30 uur ben ik op mijn hotelkamer. Wat een dag.

Woensdag 19 maart

Vroeg uit bed. Om 08.00 uur ben ik al weer op de fractie. Er moet gewerkt worden. Telefonisch nog even contact met het thuisfront. Om 10.15 uur begint het debat over het enqueterapport. We vergaderen door tot uiteindelijk 16.00 uur (1e termijn Kamer). Mijn tekst is op de site terug te vinden. Direct daarop aan sluitend begint het debat over de HBO-fraude. Deze onderwerpen passen wel bij elkaar. Ook daarvan is de tekst van mijn bijdrage op de site terug te vinden. Vorig jaar was ik ook al bij dit onderwerp betrokken. Dat scheelt. Ik voel alles overziend niets voor een parlementaire commissie. Een onafhankelijke onderzoekscommissie moet kunnen. Zeker als de Kamer invloed op de samenstelling en onderzoeksopdracht kan uitoefenen. Ik schaar me op deze manier in het kamp van CDA, VVD en LPF. Hoezo, de ChristenUnie is zo links als de neten!! De vergadering duurt tot 23.00 uur. In de dinerpauze ben ik nog heel even bij de afscheidsborrel van Gerrinda en Joep. Ik eet met Tineke en Eimert. Ik overnacht opnieuw in den Haag. Dat komt niet vaak voor twee nachten achter elkaar. Via de telefoon wens ik Marjette nog een goede nachtrust zonder mij aan haar zijde door. Met de wetenschap dat vannacht de oorlog kan beginnen val ik enige tijd later in slaap.

Donderdag 20 maart

Ik zet direct de televisie op mijn hotelkamer aan als ik wakker word. Jawel, de eerste aanvallen zijn begonnen. Ik bid voor een snelle afloop van de oorlog en het Irakese volk. Snel naar de Tweede Kamer. Onze reactie op het uitbreken van de oorlog zetten we direct op de site. Om 10.15 uur begint de plenaire zitting van de Kamer met een korte verklaring van voorzitter Weisglas. Daarna volgt de 1e termijn van de cie.Vos. Voorzitter Marijke Vos doet het goed. Bij een aantal onderdelen laat ik me veelvuldig aan de interruptiemicrofoon zien. De (media)aandacht voor de behandeling van het commissierapport is zeer beperkt. In dat opzicht had de commissie meer verdiend. We vergaderen uiteindelijk door tot 15.30 uur. Een half uur later zit ik alweer in een commissievergadering over de vogelpest. Ja, ik heb een afwisselend beroep. Met dank aan Nadine heb ik dat ook nog voor kunnen bereiden. Ook deze tekst staat op de site. We zijn uiteindelijk om 18.30 uur klaar. Iets over 19.00 uur neem ik de trein. Eindelijk weer naar huis. Ik ben 21.15 uur thuis. Fijn om iedereen weer te zien. Mijn vermoeide lijf komt enigzins bij in de badkuip.

Vrijdag 21 maart

De lente is begonnen. Ik zou vandaag een groot deel van de dag in Barneveld e.o. zijn. Een werkbezoek van de commissie LNV aan het crisiscentrum mbt de vogelpest in Stroe en een gesprek met getroffen boeren. Vanwege de grote besmettingsrisico's die aan dit bezoek vastzitten,is gisteren besloten het werkbezoek niet door te laten gaan. Dit werkbezoek was allesoverziend niet verantwoord. Het gevolg hiervan is dat ik opeens heel veel tijd heb. Dat is niet verkeerd. Ik gebruik de dag om wat bij te komen en om een aantal zaken weg te werken. Tegelijkertijd volg ik de ontwikkelingen rond de oorlog in Irak. s'Middags zoekt staatssecretaris Nijs (OCenW) nog contact met mij over een door mij ingediende motie tijdens het debat over de HBO-fraude.

Zaterdag 22 maart

Eindelijk een keer een gelegenheid om wat uit te slapen. Die kans pak ik met beide handen. De rest van de dag vul ik met het beantwoorden van mails, wat kleine klusjes in huis en ik zit wat in de zon. Via de media volg ik ook vandaag de ontwikkelingen rond de oorlog in Irak. Wat zou het fijn zijn als de oorlog snel voorbij zou zijn. De meningen over de oorlog zijn verdeeld. Ook binnen de geledingen van de ChristenUnie merk ik als ik de discussiesite volg. Niet geheel onbegrijpelijk. Als we maar geen karikaturen van elkaars standpunten maken. In bepaalde weergaven van het ChristenUnie-standpunt op de site herken ik me in ieder geval niet.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 12 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.