week 03 - 2005

zaterdag 22 januari 2005 21:02

Deze week veel discussie over de dood van de Marokkaanse tasjesdief in Amsterdam. Ik begrijp dat. Ook bij ons thuis was het een onderwerp. Vooral het vastzetten van de bestolen automobiliste riep vragen op. Wilders greep de situatie aan om zijn profiel wat op te poetsen. Ook minister Verdonk deed een duit in het profileringszakje. Ik begrijp de drang om over dergelijke situaties iets te zeggen, maar blijf van mening dat de wetgevende en controlerende macht de rechterlijke macht niet voor de voeten moet lopen. Ik besef overigens wel dat je met een dergelijke mening de Telegraaf niet haalt. Het is niet anders.

Deze week is het Kamerwerk weer officieel van start gegaan. Ik zou eigenlijk de hele maandag als vervanger van Tineke Huizinga aan het debat over de nota Ruimte mee moeten doen. Tineke zou die dag net terugkomen van een reis naar Indonesië. Maar omdat zij en de rest van de delegatie geen visum hebben gekregen, is de reis niet door gegaan en kon ze nu het debat zelf doen. Een marathonzitting van 13 uur! Ik kan nu samen met André een werkbezoek afleggen in Bunschoten-Spakenburg. Een prima georganiseerd werkbezoek (bezoek aan betonfabriek, gesprekken met leden van de plaatselijke cliëntenraad, bezoek aan een visverwerkendbedrijf) dat ’s-avonds uitloopt op een debat tussen André en Aart Mosterd (CDA). In de stromende regen rijd ik ’s-avonds weer terug naar Zwolle.
 
Dinsdag is de dag van de return of Hirsi Ali. Onze voorzitter, Frans Weisglas, weet of denkt te weten hoe hij dat moet aanpakken (‘lieve Ayaan’). ’s-Middags wordt een door haar gegeven persconferentie zelfs live op de televisie uitgezonden. Het is goed dat ze weer terug is, maar het blijft allemaal wel iets dubbels hebben. Hoe zou het met collega Piet de Ruiter (SP) gaan, vraag ik me af. Hij is geen vijfenzeventig dagen, maar al meer dan een jaar niet in de Tweede Kamer gesignaleerd. Ook dat is niet goed voor het functioneren van de democratie.
 
Woensdag neem ik deel aan de eerste termijn van het debat over lumpsum-financiering van het primair onderwijs (als vervanging van het huidige declaratiesysteem). Er zijn collega’s die direct de hele medezeggenschap willen veranderen, maar dat lijkt me nu wat voorbarig. Er komt nog een aparte discussie over dat onderwerp. Ik vind overigens wel dat medezeggenschap goed geregeld moet zijn. De bedoeling was dat we donderdag het debat over de lumpsum zouden afmaken, maar omdat een ander debat flink uitliep is het doorgeschoven naar dinsdagavond. Na lezing van de brief van minister Brinkhorst besluit ik woensdagavond niet mee te doen aan een spoeddebatje over de ‘administratieve chaos’ bij de energiebedrijven. De reactie van Brinkhorst vond ik afdoende. Later blijkt dat we als enige afwezig waren. Tja. De uitkomst van het debat is overigens dat Brinkhorst door kan gaan op de weg die hij in zijn brief ontvouwen heeft. Heb ik nu iets gemist?
 
Deze week diverse gesprekken gevoerd. Onder meer met directieleden van In Holland (grootste hogeschool van Nederland) en directieleden van vervoersbedrijven. Sommige van onze gesprekspartners verbazen zich er wel eens over dat wij als kleine fractie altijd de deur voor hen hebben openstaan, maar mijn ervaring is dat dergelijke gesprekken erg vruchtbaar kunnen zijn.
 
Deze week ook aanwezig geweest bij de aanbieding van het tegenrapport van de noordelijke provincies (o.l.v CdK Hans Alders) over de Zuiderzeelijn. Ik stond in de tweede linie, maar tijdens de aanbieding leek het soms of Alders het rapport aan mij wilde aanbieden. Zijn ogen wisten me in ieder geval te vinden. Ik vind het prima dat ze met een dergelijk rapport zijn gekomen. Al verbaas ik me wel over de toonhoogte en de gekozen strategie. Een eerste blik in het rapport geeft al aan dat er niet heel veel nieuws in staat. De zogenaamde fouten in het rapport van de commissie Duivesteijn zijn, zo denk ik, goed weerlegbaar. Het doet allemaal wat denken aan de situatie rond de Betuweroute. Toen werd ieder rapport direct weer weerlegd door een ander rapport. We hebben dat als een rapportenoorlog gekwalificeerd. Laten we daar maar niet aan meedoen. Eventuele vragen over het rapport van de noordelijke provincies zullen we t.z.t. wel beantwoorden. Opvallend overigens dat CdK ter Beek pas na afloop van de aanbieding van het rapport kwam aansnellen. Dat pleit voor een betere verbinding met in ieder geval Drenthe!
 
Deze week veel discussie over de dood van de Marokkaanse tasjesdief in Amsterdam. Ik begrijp dat. Ook bij ons thuis was het een onderwerp. Vooral het vastzetten van de bestolen automobiliste riep vragen op. Wilders greep de situatie aan om zijn profiel wat op te poetsen. Ook minister Verdonk deed een duit in het profileringszakje. Ik begrijp de drang om over dergelijke situaties iets te zeggen, maar blijf van mening dat de wetgevende en controlerende macht de rechterlijke macht niet voor de voeten moet lopen. Ik besef overigens wel dat je met een dergelijke mening de Telegraaf niet haalt. Het is niet anders. Minister Donner haalde overigens vandaag (zaterdag) wel de voorpagina van de Telegraaf met deze zaak. Donner en het OM zouden betrokken zijn geweest bij de formulering van de aanklacht van doodslag tegen de vrouw die de tasjesdief doodreed.  Donner was met deze berichtgeving niet zo blij. Ik heb begrepen dat de Telegraaf inmiddels heeft aangegeven er naast te hebben gezeten. Slordige fout van de grootste krant van Nederland.
 
Vrijdag ben ik nog te gast geweest bij de VMBO-afdeling van een openbare scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Zwolle. De leerlingen van het tweede jaar sloten een week sociale stage af. Ik was ingehuurd om hen daarmee te complimenteren en deze taak heb ik met enthousiasme uitgevoerd. Hartstikke goed wat hun docent en deze leerlingen gedaan hebben. Ik zal collega Balemans (VVD) eens meenemen naar deze school. Hoezo, het VMBO is mislukt en moet afgeschaft worden?
 
In het weekend hard gewerkt aan de voorbereiding van een debat over speciaal onderwijs dat komende week gehouden zal worden. Mijn probleem bij dergelijke debatten is dat ik me blijf voorbereiden. Er is zoveel materiaal. Tussendoor wel even hardgelopen. Ik ben de laatste weken weer bezig. Langzaam maar zeker komt de conditie weer terug. Je bent het sneller kwijt dan dat je het weer terug hebt. Dat hebben we als ChristenUnie ook gemerkt bij de laatste verkiezingen. Inmiddels staan we wel weer op winst in de peilingen. Dat geeft de politicus – met alle nuanceringen die bij peilingen horen - weer moed. En dat op de dag dat de ChristenUnie officieel vijf jaar bestaat. Hoera!
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 03 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.