week 40 - 2005

zaterdag 08 oktober 2005 19:30

De geloofwaardigheid van deze staatssecretaris staat zwaar onder druk. Recent gaf ze nog aan dat de NPS wel tot 2011 zou mogen blijven. Nu ligt de VVD daarin weer dwars en zou het toch 2008 worden. Geen sterk nummer allemaal. Het zal maandag ongetwijfeld een heftig debat worden. Maar wel een debat waar de uitkomsten voor een groot gedeelte al vast liggen. Vastgelegd in de achterkamertjes door het beruchte coalitietrojka Van Aartsen, Dittrich en Verhagen. Wee het land dat aan hen overgeleverd is.

Mijn mailbox stroomt deze week in een razendsnel tempo vol. Per dag zijn het er circa 2000. Echt waar. Allemaal standaard mails m.b.t. het overleg aanstaande maandag over de toekomst van de publieke omroep. Ik begrijp de zorg van degene die de mails versturen, maar blijf het zwak vinden dat mensen dan van die voorgeprogrammeerde mails versturen. Mailbombardementen hebben vaak ook een tegengesteld effect.
 
Vooruitlopend op het overleg van aanstaande maandag is de coalitie maar weer eens bij elkaar gekropen in een achterkamertje. Ik heb in de Kamer de staatssecretaris (mw. van der Laan)  gevraagd de uitkomsten van dat overleg met ons te delen. Dat resulteerde afgelopen vrijdag in een slap briefje waarin ze aangaf wat uitleg te hebben gegeven aan de coalitiepartners. De geloofwaardigheid van deze staatssecretaris staat zwaar onder druk. Recent gaf ze nog aan dat de NPS wel tot 2011 zou mogen blijven. Nu ligt de VVD daarin weer dwars en zou het toch 2008 worden. Geen sterk nummer allemaal. Het zal maandag ongetwijfeld een heftig debat worden. Maar wel een debat waar de uitkomsten voor een groot gedeelte al vast liggen. Vastgelegd in de achterkamertjes door het beruchte coalitietrojka Van Aartsen, Dittrich en Verhagen. Wee het land dat aan hen overgeleverd is.
 
Minister Pechtold ging deze week flink tekeer tegen de politieke cultuur in den Haag. Het was nog erger dan hij verwacht had. Nu weet ik niet wat voor beelden hij van den Haag had. Wel weet ik dat zijn partij flink meedoet aan het achterkamertjes gebeuren en zich regelmatig identificeert met de gesloten compromissen. Zie onder andere het voorbeeld van hiervoor. Dan ga je vanzelf met meel in de mond praten. Tijdens een overleg met minister Pechtold deze week heb ik hem vergeleken met de ontdekkingsreiziger James Cook. Over deze Cook heeft Anna Enquist kort geleden een schitterend boek geschreven (‘De thuiskomst’). Cook ondernam nog een ultieme poging om het Zuidelijk halfrond in kaart te brengen. Zijn voorganger was gestrand. Cook kwam niet meer terug. Alexander Pechtold is Thom de Graaf opgevolgd en met veel enthousiasme en lef de bestuurlijke vernieuwingszee opgevaren. Gaat hij het redden of wordt hij een 2e Cook?, heb ik me hardop afgevraagd. Ik denk eerlijk gezegd het laatste. Zijn stijl van opereren (veel decibels produceren en een houding van ‘kijk mij eens’) trekt aandacht (dat bleek vandaag ook weer bij het interview in de Telegraaf met hem over de hypotheekrente), maar zal uiteindelijk contraproductief werken op het door hem en zijn partij zo begeerde resultaat. Volgens mij hoef je geen profeet te zijn omdat te voorspellen.
 
Ik heb een zware week achter me liggen. De maandag was de minst zware dag. Ik heb de hele dag thuis gewerkt en ben ’s avonds met mijn zoon naar FC Zwolle-Helmond geweest (3-0). Dinsdag de hele dag in den Haag geweest. Dat geldt ook voor de woensdag. Woensdag was ook mijn oudste dochter Esther jarig. Ze is 18 jaar geworden. Waar blijft de tijd. Ik was pas tegen 22.00 uur thuis en kon nog een (s)taartje van haar verjaardag meemaken. In den Haag was toen de commotie losgebarsten over de uitlatingen van minister Bot over Irak. Hij slikte zijn woorden diezelfde avond al weer in. Een dag later  kon hij dat nog een keer doen in de Kamer met de net uit Afrika teruggekeerde Balkenende aan zijn zijde. De grote vraag zal blijven of hij zich gewoon wat ongelukkig heeft uitgedrukt of dat hij het echt vond en dat hij min of meer gedwongen is zijn woorden terug te nemen. We wachten zijn memoires met belangstelling af. Het kwam al met al allemaal niet zo erg handig over. En dat van een minister die zich (hoe kan het anders, gezien zijn verleden) altijd zeer diplomatiek uitdrukt. Zeker wat in de war van het jubileum van het CDA!
 
Donderdagmorgen stond er al om 07.00 uur een taxi voor de deur om mij naar Hilversum te brengen. Ik was te gast in De Ochtenden (Radio 1) en werd geïnterviewd door Thijs van den Brink over de plannen van de VVD om de zogenaamde relischolen niet meer te bekostigen. Ook de directeur van de Telderstichting (wetenschappelijk bureau VVD) was in de studio. Ik heb onder andere aangegeven het een zeer onliberaal standpunt te vinden (keuzevrijheid ouders wordt daardoor aangetast). Ik kon zelfs Thorbecke nog citeren die zich fel verzet heeft tegen staatsdwang als het om onderwijs gaat. Met de taxi naar den Haag. ’s-Avonds een lange reis naar Groningen om met studenten te spreken over het hoger onderwijs. Uitgenodigd door mijn neef Kars, die lid is van een studentenvereniging. Al met al een gezellige avond in een leuk café met circa 60 á 70 studenten. Niet verkeerd. Tegen 00.00 uur thuis. Gaap.
 
Vrijdagmiddag op pad naar Hengelo voor een werkbezoek en spreekbeurt. Prima georganiseerd door ons plaatselijke raadslid en zijn mensen. In heb onder andere informatie gehad over het grote project hart van zuid (zie www.hartvanzuid.nl) en ID-banen in het onderwijs. Het was mooi weer en we konden ook buiten van alles zien. ’s-Avonds een politieke avond over veiligheid in het onderwijs met een keur aan sprekers. Het thema sloot mooi aan bij de Nationale Onderwijsweek. Tegen 23.30 uur weer thuis. Ik voel de week in mijn benen. Helaas ben ik te laat om André nog op Nova te zien. Morgen maar even op internet terugkijken. Mooi dat zoiets tegenwoordig (nog) kan.
 
Zaterdagmorgen wel weer vroeg uit bed. Nu naar Voorthuizen voor het 1e PlattelandsParlement o.l.v. Fons de Poel. Ik blijf niet de hele dag. Dat trek ik niet meer. Wel aanwezig geweest bij een deelsessie over de bereikbaarheid van het platteland. Tegen 13.30 uur bereik ik de stad Zwolle weer. Eindelijk even thuis. Ik moet me vandaag nog wel me wat voorbereiden op maandag (het debat over de publieke omroep). Het meeste werk is daarvoor echter al gebeurd. Met dank ook aan mijn medewerkster Swannet.
 
Tot slot: de gedwongen kinderopvang op scholen gaat nu ook wat het kabinet betreft door. De CDA-ministers van der Hoeven en de Geus zullen het gaan uitvoeren. Niet te geloven hoe snel het CDA door de bocht is gegaan. Leg de teksten van vorige week er nog maar eens naast. Ik wens hen veel sterkte om deze ophokplicht van kinderen aan het onderwijs te gaan uitleggen. Ik voorspel hen dat dit erg lastig zal worden. En ook dat het meegekregen budget van 200 miljoen onvoldoende zal zijn.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 40 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.