Stabiel, Betrokken, ChristenUnie

Arie Slob_kleinzaterdag 05 september 2009 14:33

Dinsdag zijn de vergaderingen van de Tweede Kamer weer van start gegaan. Een mooi moment om ook mijn weblog weer te activeren. Ik kreeg er al vragen over. Ter geruststelling: ik was al weer een aantal weken aan het werk.

Nadat ik eerst met vrouw en jongste dochter Karen genoten had van een heerlijk ontspannen vakantie. Voor een deel in Frankrijk doorgebracht. We zijn ook nog een paar dagen in Friesland geweest. Ik kan er weer tegen. En dat zal dit komende jaar ook nodig zijn. Mede vanwege de economische crisis moeten er moeilijke keuzen gemaakt worden. Ook ligt er nog een aantal ingewikkelde dossiers op ons bestuurlijk bordje. En de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Dat geeft zo een eigen dynamiek aan het geheel. Kortom, we kunnen onze borst weer nat maken.

Hoewel de vergaderingen van de Tweede Kamer weer begonnen zijn, is uiteraard het wachten nu eerst op Prinsjesdag. Dan zal het kabinet de plannen voor 2010 bekend maken. Daar kan niet veel nieuws tussen zitten. We hebben met het crisisakkoord de nodige afspraken gemaakt. Deze afspraken zullen voor een deel een verankering in de verschillende begrotingen moeten krijgen.

Ik ga er vanuit dat het kabinet in het komende jaar veel prioriteit zal geven aan het uitvoeren van de gemaakte afspraken in het crisisakkoord. Daar zit Nederland nu op te wachten. Uiteraard moet er ook al vooruitgekeken moeten worden naar de inzet voor de jaren daarna. Ook daarover hebben we afspraken gemaakt. Geen getreuzel, mouwen opstropen, hand aan de schop, aanpakken en leiderschap betonen. En ver weg blijven bij discussies en onderwerpen die daarvan afleiden.

Een onderwerp waar we het wel over moeten hebben is veiligheid. Ongehoord wat er op dit moment op verschillende plekken in ons land gebeurd. Ik maak me grote zorgen over de wijze waarop al enige tijd sommige mensen in dit land zich denken te kunnen gedragen tegenover politiemensen en andere hulpverleners. Dat is niet acceptabel. Wat mij betreft krijgt de aanpak van dit soort mensen grote prioriteit.

Prioriteit moet er nu ook gegeven worden aan de problemen die zich steeds voordoen bij het communicatiesysteem C2000 waar politie, brandweer, ambulancediensten en de marechaussee gebruik van maakt. Bij de recente ongeregeldheden in Hoek van Holland, tijdens de ramp op Koninginnedag in Apeldoorn en bij het ongeval met het Turkse vliegtuig op Schiphol (februari van dit jaar) bleek C2000 niet naar behoren te functioneren.

Voor mij een groot déjà vu-gevoel. Als woordvoerder Binnenlandse Zaken heb ik me intensief beziggehouden met C2000. Keer op keer mijn zorgen over het functioneren van dit systeem geuit. Oud-minister Remkes kan daarover meepraten. Nu was de situatie daarvoor (allerlei analoge systemen) ook niet ideaal. Maar er is inmiddels heel veel geld geinvesteerd in een systeem waar we juist bij dit soort calamiteiten geen problemen mogen hebben. Ik hoop dat snel duidelijk wordt wat er aan de hand is. Drie van dit soort grote problemen in een half jaar tijd is echt teveel van het goede.

Duidelijkheid is ook gewenst als het om de discussies over de Westerschelde gaat. Deze week werd een debat over dit onderwerp (terecht) afgebroken vanwege het onwel worden van minister Verburg. De fractie van de ChristenUnie heeft altijd gestreden tegen gedwongen ontpoldering van de Hedwigepolder. We vonden dat maximaal gekeken moest worden naar alternatieven. In april van dit jaar zijn we tot de conclusie gekomen dat die alternatieven er niet meer zijn. Dit nadat de zoveelste onderzoekscommissie (cie Nijpels) een rapport had afgeleverd. Voordat minister Verburg onwel werd had ze nog aangegeven dat er mogelijk nog een alternatief zou zijn. We zullen het nog wel verder horen. Liefst zo snel mogelijk. Dit soort dossiers slepen vaak veel te lang voort. De Zeeuwen hebben er ook recht op dat we hen helderheid geven en geen verwachtingen voeden die we niet kunnen waarmaken. Ook dat is een verantwoordelijkheid die politici hebben.

Deze week heb ik ook weer een aantal spreekbeurten gehouden. Zo heb ik studenten in den Haag en studenten in Zwolle toegesproken. Beiden erg leuke bijeenkomsten waar veel studenten op af waren gekomen. In den Haag heb ik vooral over het werk van een politicus gesproken. Ze hadden het portret dat EenVandaag in maart van mij had gemaakt via uitzending gemist weer opgedoken. Dat gaf een persoonlijk tintje aan het geheel. In Zwolle heb ik gesproken over de wijze waarop in ons land door de eeuwen heen de vrijheid van godsdienst zich heeft ontwikkeld. Dit mede in het licht van de opkomst van de PVV.  Het zorgde voor een boeiende discussie.

Ook weer een aantal medioptredens gehad. Vandaag nog was ik te gast bij het radioprogramma Tros Kamerbreed. Een programma waar je altijd de ruimte krijgt om met je medegasten in discussie te gaan. Ik kom er in ieder geval graag. Medegasten waren Lodewijk Asscher (wethouder PvdA te Amsterdam) en staatssecretaris de Jager.

Met Asscher ondermeer gesproken over zijn voorstel om in Amsterdam alle winkels de ruimte te geven op zondag de deuren open te doen. Dit is in strijd met de fungerende winkeltijdenwet. En met de plannen van dit kabinet om deze wet beter te gaan handhaven. We zullen minister van der Hoeven gaan aansporen de uitvoering van dit voornemen op te pakken.

Deze weken ben ik vooral bezig me voor te bereiden op de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar ook op de behandeling van het initiatief wetsvoorstel Kraken en Leegstandsbeheer. Komende donderdag staat de eerste termijn van de Tweede Kamer op de agenda. Daar hebben we (de initiatiefnemers ten Hoopen, van der Burg en ik) lang naar toe gewerkt. Ik ben benieuwd.

Benieuwd was ik ook naar de slogan van de ChristenUnie voor de gemeenteraadscampagne. Gisteren is bekend geworden dat is gekozen voor "Stabiel, Betrokken, ChristenUnie". Een leus die mijn goedkeuring meer dan heeft. De ChristenUnie waar ik me voor inzet is een christelijk-sociale partij die dicht bij mensen wil staan en gericht is op samenwerken. De ChristenUnie is een sterke en betrokken partij die dienstbaar wil zijn aan de samenleving en zich inzet voor een duurzaam en bloeiend Nederland. Op alle bestuurlijke niveau's laten we zien een stabiele partij te zijn die  bereid is verantwoordelijkheid te nemen. Ook in moeilijke tijden. 

Arie Slob

Labels
Arie Slob
fractieblog

« Terug

Reacties op 'Stabiel, Betrokken, ChristenUnie'

Akash Singh
Geplaatst op: 12-03-2016 11:12 Quote
Akash Singh
Geplaatst op: 12-03-2016 11:13 Quote
Nieuw bericht