ChristenUnie regeert mee in Drenthe, Gelderland en Groningen

vrijdag 23 maart 2007 18:28

Na de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart begon het drukke overleg in de provinciehuizen: wie gaat met wie de provincie besturen? In diverse provincies kwam de ChristenUnie als potentiële coalitiepartner aan de overlegtafel te zitten. En in Drenthe, Groningen en Gelderland is inmiddels de knoop doorgehakt: Ze doen mee!

In Groningen lijken PvdA, CDA en de ChristenUnie elkaar gevonden te hebben. In navolging van het landelijke beeld, buigen ze zich deze dagen over een coalitieakkoord voor de provincie. Namens de ChristenUnie treedt lijsttrekker Rudi Slager toe tot het college van gedeputeerde Staten.

Dat deelname van de ChristenUnie garant staat voor veranderingen, blijkt al snel. Zo lijkt er binnen de Provinciale Staten van Gelderland een einde te komen aan een al 40-jaar durende discussie over een rondweg langs Putten. Met de nieuwe coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie blijkt hier geen meerderheid meer voor te bestaan. “De provinciale verkiezingen hebben de tegenstanders van de rondweg winst gebracht”, zo bericht het regionale dagblad De Stentor.


In een extra statenvergadering werd bekend dat de ChristenUnie ook in Drenthe aanschuift aan de onderhandelingstafel. De PvdA heeft de voorkeur uitgesproken voor een samenwerking met VVD en ChristenUnie, de zogenaamde smal-plus variant. De ChristenUnie stemde in met dit voorstel. Fractievoorzitter Henk Baas benadrukte de uniciteit van deze combinatie: Socialisten, liberalen en christenen tesamen. "De wil tot samenwerken maakt dit (nog te vormen) college tot een sterk bestuur". Binnenkort zal het collegeprogramma worden gepresenteerd. Naar verwachting zullen welzijn, zorg en goed wonen extra nadruk krijgen.
In Overijssel verandert er niets, tot teleurstelling van zowel de SP als de ChristenUnie, beide grote winnaars in de provincie. Fractieleider van de ChristenUnie, Marjan van de Bent, zag haar wens voor een PvdA, CDA en ChristenUnie-coalitie niet vervuld. "Zo zou een nieuwe slag zijn gemaakt met een coalitie die zou aansluiten bij de landelijke samenwerking. Dat was logisch geweest met een ChristenUnie-minister voor jeugdzorg en de wettelijke taken van de provincie op jeugdzorggebied", zegt ze in een interview met De Stentor.

Ook in Flevoland valt de ChristenUnie, net als de SP, buiten de boot van coalitieonderhandelingen. ChristenUnie-lijsttrekker Dick Schutte vindt dat dit geen recht doet aan de verkiezingsuitslag waarbij de partij, in tegenstelling tot elk van de coalitiepartijen, sterk groeide. Wat hem betreft wordt er in de toekomst dan ook niet meer gejammerd over een lage verkiezingsopkomst.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie regeert mee in Drenthe, Gelderland en Groningen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.