ChristenUnie nu ook in Friesland in Gedeputeerde Staten

FrieseVlagdinsdag 08 mei 2007 09:39

Friesland heeft de spanning er lang in gehouden. De onderhandelingen tussen partijen over het te vormen college konden in deze provincie vandaag eindelijk worden afgerond. Met een voor de ChristenUnie bevredigend resultaat; inclusief Friesland regeert de partij nu mee in de helft van de 12 provincies. “Een dikke winst voor de partij, want voor de statenverkiezingen van 7 maart kende Nederland geen enkele ChristenUnie-gedeputeerde”, zegt partijvoorzitter Peter Blokhuis.

De lijn van wat er al op gemeentelijk en landelijk niveau gaande is, wordt ook in de provincies voortgezet. “Buitengewoon. Deze uitslag reflecteert een trend in de samenleving”, analyseert Peter Blokhuis verder. De ChristenUnie bleek zes keer duidelijk in beeld. “Ik ben er zelf verbaasd over, dat anderen het zo met ons zien zitten. Men heeft blijkbaar goede ervaringen met de partij. Onze opstelling in statenland wordt gewaardeerd. Ze zien, dat we constructief meedenken, duidelijk zijn en ons aan afspraken houden”.

Nieuwe fase voor de partij
“Het is een nieuwe fase voor de ChristenUnie”, benadrukte fractievoorzitter Arie Slob nog weer eens recent tijdens het jaarlijkse Uniecongres van de partij. Nadat twee weken geleden in Zeeland en Zuid-Holland, en al even daarvoor in Groningen, Drenthe en Gelderland, de onderhandelingen met de ChristenUnie succes opleverden, waren de ogen nog gericht op Friesland. CDA en PvdA, de twee grootste partijen daar, zaten om de tafel met achtereenvolgens de SP, VVD en de FNP, maar kozen er uiteindelijk voor om verder te gaan met de ChristenUnie. “De ChristenUnie is onmiskenbaar doorgebroken in het bestuur van dit land. Ik zie dat de partij daaraan toe was en het ook aankan”, concludeert Slob.

Vruchten
Volgens Rudi Slager, de nieuwe gedeputeerde in het college van Groningen, plukt de partij de vruchten van de constructieve manier, waarop ze de afgelopen jaren steeds oppositie heeft gevoerd. Groningen was overigens de eerste provincie, waar een college met deelname van de ChristenUnie tot stand kwam. De partij werkt in de provincie Groningen samen met CDA en PvdA.

Daarna volgden al snel Drenthe en Gelderland. In Drenthe, waar het college bestaat uit PvdA, VVD en ChristenUnie, treedt Henk Baas aan. En Annelies van der Kolk neemt na vlotte onderhandelingen met CDA en PvdA, plaats in het Gelders college.

In Zuid-Holland mag Joop Evertse namens de ChristenUnie een bruggenbouwers-rol gaan spelen in een college samen met CDA, PvdA en VVD. En in Zeeland vindt na een politieke ‘aardverschuiving’ Jaap van Ginkel een plek in het College van Gedeputeerde Staten samen met CDA, SGP en GroenLinks. En tot slot, Piet Adema treedt als ChristenUnie-gedeputeerde in Friesland aan.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie nu ook in Friesland in Gedeputeerde Staten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.