Training politieke vaardigheden op 3 november

selectie 2donderdag 18 oktober 2007

De ChristenUnie Kaderschool organiseert op zaterdag 3 november de training "Vaardig in de Raad". Een introductie met Bernadette van den Berg, lid van de werkgroep voor deze training.

Waar gaat de training nou precies over?
Deze training behandelt verschillende vaardigheden die nodig zijn in het raadswerk. Het gaat hierbij dan niet om vaardigheden als spreekvaardigheid en presentatie maar juist om vaardigheden die van belang zijn in het politieke spel. Als ik als raadslid iets wil realiseren is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een meerderheid voor mijn standpunt te krijgen. Hiervoor is het belangrijk te weten hoe de andere (politieke én maatschappelijke partijen) over iets denken. Hoe je aan die kennis komt leer je onder andere in deze training.

In deze ééndaagse training wordt ingegaan op vragen als: hoe bouw ik een netwerk op, wat moet ik weten als ik moet onderhandelen, hoe gebruik ik politieke instrumenten zoals moties en amendementen effectief? Hoe zijn de politiek-ambtelijke verhoudingen georganiseerd en hoe kun je gebruik maken van de deskundigheid van ambtenaren? Daarnaast is er aandacht voor conflict(hantering). Als raadslid kun je te maken krijgen met conflicten binnen de eigen fractie, binnen de raad of met het college. Tijdens de training leer je conflicten te herkennen en er (beter) mee om te gaan.

Waarom moet een raadslid deze vaardigheden beheersen?
Als je wel de juiste kennis hebt over een onderwerp maar niet weet hoe het spel gespeeld moet worden, krijg je minder makkelijk het benodigde draagvlak. Wanneer je het politieke spel beter beheerst dan wordt het raadswerk veel doeltreffender: je beschikt over meer en betere informatie, weet hoe je politieke processen kunt beïnvloeden en hoe je de onderlinge verhoudingen goed houdt.

Hoe ziet de trainingsdag eruit?
Tijdens de training worden vier onderdelen besproken: netwerken, de politiek-ambtelijke verhoudingen en politieke instrumenten (moties, amendementen, etc.), onderhandelen en conflicthantering. Elk blok wordt ingeleid met een theoretisch kader. Vervolgens zijn er verschillende opdrachten. Tijdens de training is er volop ruimte voor uitwisseling en interactie.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding voor "Vaardig in de raad"

« Terug

Reacties op 'Training politieke vaardigheden op 3 november'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.