Scherp, snel en echt

uitsnede 0964 Rogier open dagvrijdag 21 november 2008

Zit je al jaren in de gemeenteraad, dringt zich opeens de vraag op: ”Doe ik het wel goed?”. Of: “Waarom kunnen andere raadsleden wel handig interrumperen?” en: “Hoe kan ik een citaat in de krant krijgen?”.

Het debat in de gemeenteraad is een kunst op zich. Na de introductie van het dualisme is het debat nadrukkelijk teruggelegd in de raad. Van raadsleden wordt verwacht dat zij met elkaar in discussie gaan over de actuele thema's in de gemeenteraad. Het debat is niet meer het vraag- en antwoordspel tussen raad en college, nee het gaat er om dat andere leden van de raad het standpunt van de ChristenUnievertegenwoordiger gaan steunen.
Reden genoeg om de kunst van het debatteren te gaan leren. Hoewel op meerdere plaatsen debattrainingen zijn te volgen, is het unieke van de  ChristenUnie Kaderschool dat hier geoefend kan worden in het uitdragen van het specifieke ChristenUniegeluid. Onder het thema: "Scherp, snel en echt" werd in september weer een training georganiseerd.

De belangrijke eerste les is om structuur in het betoog aan te brengen. De syllabus die door de kaderschool wordt verstrekt biedt hiervoor eenvoudige en doeltreffende hulpmiddelen. Door onder leiding van een enthousiaste trainer diverse cases uit te werken en  te verdedigen wordt de praktijk dichtbij gebracht. Je zult maar plotseling worden geconfronteerd met de vraag: "Waarom gaan ChristenUnie en CDA niet fuseren?". Of je wordt overvallen door een opdringerige journalist die lastige vragen stelt, zoals: "Vindt u ook dat de ChristenUnie meer invloed wil hebben achter de voordeur?".

De cursus debatteren is de ideale mogelijkheid voor raadsleden en steunfractieleden, voor deze laatste categorie vooral, om ervaring op te doen met gestructureerd debatteren en interrumperen. Opeens wordt het je duidelijk hoe Wouter Bos, André Rouvoet en D66-leider Pechtold het debat kunnen stelen. Niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt is bepalend voor het feit of de boodschap overkomt.

Met veertien deelnemers was de cursus een geweldige steun in de rug voor het raadswerk. Ook de onderlinge contacten waren erg waardevol. Kortom, een succesvolle cursus!

Klaas Antuma
raadslid Achtkarspelen

« Terug

Reacties op 'Scherp, snel en echt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.