300 woorden per minuut. Hoe je je brein op kunt voeren.

racewagendonderdag 01 april 2010

In april organiseert de kaderschool de training Snellezen en snelleren in Amersfoort. Twee dagen training voor € 500,-. Wat levert het op? We vroegen het aan trainer René Hogenes.

De titel van de cursus maakt al duidelijk wat je tijdens de training leert. Hoe gaat dat in z’n werk?
“We beginnen altijd met een nulmeting. Wat is je leessnelheid, uitgedrukt in het aantal woorden per minuut? Om mensen gerust te stellen merk ik daarbij meteen op dat dit getal niets zegt over je intelligentie. Ik heb wel professoren meegemaakt met een zeer lage leessnelheid.

De eerste dag lezen we veel. Daarnaast leer ik de deelnemers hun geheugen beter te gebruiken met verschillende technieken. De tweede trainingsdag begint met fotografisch lezen en met lezen vanaf een beeldscherm. Daarna gaan we essentie-lezen. Stel dat je een boek moet lezen maar je hebt er veel te weinig tijd voor. Hoe zorg je dat je er toch het belangrijkste uit naar boven haalt? We oefenen dit door een vaardigheidsboek mee te nemen, bijvoorbeeld over timemanagement. In drie kwartier kun je de belangrijkste informatie er uithalen.

Ik merk trouwens dat de mensen van de ChristenUnie soms wat moeite hebben met het essentie-lezen, misschien vanwege hun plichtsbesef. Ze vragen zich af of ze toch niet beter alles grondig kunnen doornemen: de schrijver zal het toch niet voor niets zo opgeschreven hebben? Maar als ze merken hoeveel er in zo’n boek herhaald wordt krijgen ze toch zelf de zekerheid dat ze geen essentiële dingen missen. Ik raad overigens niet aan om een roman of de bijbel op deze manier te lezen. Houd dan gewoon je rustige tempo aan zodat je tijd hebt om te reflecteren en te genieten!"

Een behoorlijk intensieve training dus, die twee dagen. Hoeveel tijdwinst gaat het me opleveren?

"Meestal is aan het einde je leessnelheid zo’n vijftig procent hoger. Dus 300 woorden per minuut als je begon met 200. Bij sommigen is het verschil zelfs tachtig procent. Daarnaast onthoud je alles ook nog eens veel beter door de geheugentraining."

En als ik nu al behoorlijk snel lees, is de training dan wel nuttig voor mij?

"Ja hoor, mensen die van zichzelf al snel lezen verhogen hun leessnelheid vaak zelfs meer dan gemiddeld!"

Wat is jouw persoonlijke motivatie om deze cursus te geven?

"Toen ik zelf ontdekte hoe weinig tijd er eigenlijk nodig is om de strekking van een informatief boek te pakken te krijgen vond ik het schokkend. Dit motiveerde mij bijzonder om mijn kennis aan anderen door te geven. Het is een heerlijk gevoel om mensen iets mee te geven waardoor ze het makkelijker krijgen en waarmee ze hun grenzen verleggen."

En, heb je zelf de bibliotheek al uit?

"Eh, hier wel ja."

Artikel geplaatst in DenkWijzer, april 2010

« Terug

Reacties op '300 woorden per minuut. Hoe je je brein op kunt voeren.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.