ChristenUnie stelt vragen over politietrainingen Papua

Joël Voordewind - Foto: Anne-Paul Roukemadinsdag 28 juni 2016 10:14

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind heeft namens bijna alle fracties Kamervragen ingediend over de Nederlandse bijdrage aan politietrainingen in Papua. Nederland heeft al ruim 5 miljoen euro bijgedragen aan het trainen van Indonesische politie terwijl diezelfde politie schuldig is aan grove mensenrechtenschendingen op Papua. Voordewind: "Ik wil in ieder geval de garantie hebben van de minister van Buitenlandse Zaken dat Nederland niet (indirect) bijdraagt aan deze grove mensenrechtenschendingen. Het is prima dat er ook een mensenrechtencomponent in de trainingen is verweven, maar als men vervolgens doorgaat met het structureel schenden van mensenrechten in Papua, moeten we ons afvragen of we voor die 5 miljoen euro niet een betere bestemming kunnen vinden."

Schriftelijke vragen namens het lid Voordewind (ChristenUnie), Ten Broeke (VVD), Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV), Van Bommel (SP), Sjoerdsma (D66), Knops (CDA) en Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de bijdrage van Nederland aan politietrainingen op Papua.

  1. Heeft u kennisgenomen van de radio-uitzending ‘Nederlandse politietraining in Papua[1]’ (12 mei, Radio 1)?
  2. Waarom wordt er in de beantwoording van Kamervragen over Papua’s van 26 april 2016[2] in het antwoord op vraag 4 niet over de politietraining gesproken, maar in de Kamervragen van 10 december 2014 wel[3]?
  3. Kunt u de externe evaluatie, waarover wordt gesproken in de schriftelijke verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de radio-uitzending van 12 mei, naar de Kamer sturen? Zo niet, kunt u de Kamer dan een overzicht sturen van de methode en resultaten van de politietraining tot nu toe?
  4. Op welke manier kan Nederland monitoren wat de Indonesische veiligheidsdiensten in Papua doen?
  5. Op welke manier kan Nederland garanderen dat Indonesische politieagenten die door dit programma zijn getraind niet actief zijn geweest in de schendingen van mensenrechten door de Indonesische politie in de afgelopen jaren?
  6. Welke andere organisaties zijn bij de politietraining betrokken naast de Organisation for Migration[4]? En wat is of was de rol van de Universiteit van Maastricht[5]?
  7. Heeft u in het besluit deze training destijds te starten de conclusies meegenomen van Nieuw-Zeeland, die hun politietraining daar in 2010 juist is gestopt?
  8. Wat is uw reactie op de uitspraak van het Nieuw-Zeelandse Kamerlid Catherina Delahunty die stelt dat zolang het politieke regime niet verandert, het geven van politietrainingen voor de mensenrechtensituatie niets zal opleveren?
  9. Heeft u tijdens uw ambtsbezoek aan Indonesië in maart deze politietraining bezocht?
  10. Wat vonden de minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi en coördinerend ministerie voor Politieke, Juridische en Veiligheidszaken Luhu Panjaitan van de Nederlandse politietrainingen, toen u hen sprak over de mensenrechtensituatie in Papoea tijdens uw bezoek in maart[6]?
Labels
Buitenlands beleid
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie stelt vragen over politietrainingen Papua'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > juni

Geen berichten gevonden