"Gaan voortaan EU-marechaussees onze grenzen bewaken?"

tour binnenplaats closedinsdag 05 juli 2016 20:26

Bijdrage van Peter van Dalen tijdens debat over Europese grens- en kustwacht in Straatsburg op 5 juli 2016

"De vraag om een Europese Grenswacht goed te keuren is niet gemakkelijk te beantwoorden. De titel van dit agentschap roept immers vragen op als: gaan voortaan EU-marechaussees onze grenzen bewaken?"

Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie ging inderdaad die kant op. De Commissie wilde Europese grensbewakers, desnoods ongevraagd, aan de Europese buitengrenzen in kunnen zetten. In de onderhandelingen tussen de Raad en het Parlement is dit meteen van tafel verdwenen. Terecht!

Wat nu voor ligt is een versterkt Frontex-agentschap. Het zal over een reserve van 1500 grensbewakers beschikken die door de lidstaten worden aangeleverd. 50 daarvan komen uit Nederland. De Grenswacht zal aan de Europese buitengrens worden ingezet, alleen als een lidstaat er zelf om vraagt en na een besluit van alle lidstaten in de Raad. Het agentschap ondersteunt de lidstaten die zelf hun grenzen blijven bewaken, vooral bij de ‘hotspots’, de aankomstplekken voor vluchtelingen. De Grenswacht zal de lidstaten ook helpen uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen.

Voorzitter, wij willen open grenzen in Europa, waar dat op een veilige en verantwoorde manier kan. Dat is goed voor het bedrijfsleven en de burgers. Een serieuze bewaking van onze gezamenlijke grenzen, bijvoorbeeld in Griekenland of Italië, is dus essentieel. De Europese Grenswacht is daarom een voorbeeld van samenwerking waar wij ‘ja’ tegen zeggen.

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen

« Terug

Reacties op '"Gaan voortaan EU-marechaussees onze grenzen bewaken?"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > juli

Geen berichten gevonden