Malafide incassobureaus aan banden door initiatiefwet ChristenUnie/PvdA

Carola Schouten - Foto: Anne-Paul Roukemadonderdag 14 juli 2016 06:54

Incassobureaus die te hoge kosten in rekening brengen, geld eisen voor niet-geleverde diensten of zelfs mensen bedreigen, krijgen na drie overtredingen en beroepsverbod van vijf jaar. Dat voorstel doen ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten en PvdA-kamerlid Keklik Yücel in een initiatiefwet die zij samen indienen. “Doel van het wetsvoorstel is om cowboys die met druk en intimidatie veel geld proberen te verdienen, tegen te gaan,” zegt Carola Schouten. “Dat doen we door strengere eisen te stellen aan incassobureaus, het toezicht te verbeteren en meer sanctiemogelijkheden te creëren.” ChristenUnie en PvdA introduceren een incassoregister voor incassobureaus, voeren opleidings- en bedrijfsvoeringseisen in voor incassobureaus, wijzen de ACM aan als toezichthouder en voeren een ‘three-strikes-out-principe’ in voor bureaus die de regels overtreden.

De ChristenUnie wil er met het wetsvoorstel voor zorgen dat recht wordt gedaan aan mensen die te maken krijgen met te hoge of niet terechte incasso's. Schouten: “Ik hoor te veel voorbeelden van mensen die tot hun schrik te maken krijgen met een incassobureau, zonder dat ze een openstaande vordering hebben. Ook krijg ik brieven onder ogen waarin torenhoge incassokosten worden berekend, terwijl dat helemaal niet mag.” Mede-indiener Keklik Yücel: “Iedereen kan nu burgers bang maken en op kosten jagen, waardoor mensen met schulden verder in de problemen komen.”

Acht procent van de consumenten krijgt te maken met een of meer van de ruim 600 incassobureaus die in Nederland actief zijn. Zij brengen in 20 procent van de gevallen te hoge incassokosten in rekening, schat de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

ChristenUnie en PvdA willen dergelijke misstanden met dit wetsvoorstel tegengaan. Zij bepleiten een verplicht incassoregister voor alle incassobureaus. Voor opname in het register moet worden voldaan aan opleidingseisen, zodat niet iedereen een incassobureau kan beginnen. Daarnaast gelden bedrijfsvoeringseisen zoals het specificeren van de kosten en het zich houden aan gedragsregels, zodat intimidatie wordt uitgesloten. De ACM wordt aangewezen als degene die daar toezicht op houdt.

Incassobureaus die de wet overtreden, krijgen te maken met een boete die kan oplopen tot €650.000. Na drie overtredingen wordt het bureau vijf jaar uit het incassoregister geschrapt en moet het haar werkzaamheden stoppen. Schouten: “In de incassobranche kom je soms gekke dingen tegen. Wij willen werk maken van een eerlijke en betrouwbare incassosector. Daar vragen overigens ook de incassobureaus om die wél deugen.”

Het wetsvoorstel staat vanaf vandaag online voor consultatie op www.christenunie.nl/incasso.

Labels
Carola Schouten
Sociale Zaken

« Terug

Reacties op 'Malafide incassobureaus aan banden door initiatiefwet ChristenUnie/PvdA'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > juli

Geen berichten gevonden