Peter van Dalen steunt actievoerende vissers

IMG_4210zaterdag 27 augustus 2016 20:50

Vandaag voeren maar liefst 48 visserijkotters de Nieuwe Waterweg op richting Rotterdam. Tien kotters legden aan bij de cruise terminal, waar gebakken vis en flyers werden uitgedeeld. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) voer als lid van de Visserijcommissie van het Europees Parlement mee aan boord van organisator en ‘vlootcommandant’ Job Schot.

Van Dalen: “Deze unieke en publiekvriendelijke actie steun ik van harte! De vissers hebben te maken met talloze knellende Europese regels. Ook zien ze keer op keer visgronden kleiner worden door plannen voor nieuwe natuurgebieden en windmolens op zee. Ze maken zich terecht zorgen over het voortbestaan van hun baan. Die zorgen en het protest zijn goed te begrijpen als je kijkt wat in Brussel met steun van de meeste Nederlandse politieke partijen is besloten”.

Aanlandplicht

Met name de aanlandplicht, de nieuwe Europese eis om alle vis die gevangen wordt aan land te brengen, baart veel vissers grote zorgen. De regel is in de praktijk niet uit voeren, draagt niet bij aan beter beheer en jaagt de vissers op hoge kosten. Peter van Dalen heeft als lid van de Visserijcommissie van het Europees Parlement al vaker gepleit voor uitstel en uiteindelijk afstel van die aanlandplicht. Van Dalen: “De aanlandplicht is hét voorbeeld van een slechte Europese regel die schadelijk is voor vis en vissersman. Daarom ben ik hier vandaag om de vissers en hun voorman Job Schot een hart onder de riem te steken”.

Brexit: zwaard van Damocles

Bovenop alle nieuwe regels en plannen hangt ook de naderende Brexit nog als een zwaard van Damocles boven de visserijsector. Van Dalen: 'De Brexit heeft extreem grote gevolgen voor de visserij. Nederlandse vissers hebben talloze schepen geregistreerd in Engeland, en er worden veel visquota onderling geruild. Dit ruilen is  onmogelijk met landen buiten de EU, zoals nu met Noorwegen. Ook delen we de Noordzee met de Engelsen, en dreigen belangrijke visgronden voor Nederlandse vissers verloren te gaan”.

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen
Visserij

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen steunt actievoerende vissers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > augustus

Geen berichten gevonden