Kamerlid Carla Dik-Faber steunt duurzame visserij met Prinsjesdagoutfit

Carla duurzame visserij nbdinsdag 20 september 2016 10:05

Een jurk van oude visnetten en opgevist plastic, afgewerkt met stukjes visleer die overblijven bij de verwerking: ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber maakt met haar outfit opnieuw een statement op Prinsjesdag. "Visserij en duurzaamheid kunnen heel goed samengaan," stelt het Kamerlid.

Dik-Faber: "Mijn jurk vertelt het verhaal van hardwerkende vissers en bedrijvigheid, maar ook van schone zeeën en oceanen. In dorpen als Urk gebeurt zoveel moois. Er ligt een schip dat zo zuinig is dat het de Tesla van de zee wordt genoemd, er wordt écht werk gemaakt van een duurzame visserijsector. Ik ben trots dat ik daar op Prinsjesdag iets van mag laten zien."

De jurk - een ontwerp van Franciska Manuputty van Nona Suli Design - is gemaakt van gerecycled plastic en visnetten die zijn gebruikt in de Noordzee. Urker vissers werken samen met Healthy Seas en Econyl om deze duurzaam te verwerken. De stof van de jurk is gemaakt door een bedrijf dat van oude visnetten garens en textiel maakt. De accessoires en bijpassende hoed zijn gemaakt van vissenhuiden die werden weggegooid in restaurants. Doel hiervan is het afval te brengen naar een waardevol high-end eindproduct en hiermee de keten sluiten. Het maken van visleer is een oud ambacht, dat op steeds meer ROC's weer wordt geleerd. Het ontwerp dat Dik-Faber draagt zal als “inspiratie” jurk ingezet worden binnen het onderwijs.

Dik-Faber ging voor een fotoshoot in de jurk het schip MDV 1 'Immanuel' op samen met Urker visser Hendrik Kramer, die mede-eigenaar is van dit duurzame vissersschip. Door nieuwe technieken is het schip minder belastend voor ecosystemen in het water, gebruikt het minder brandstof en stoot het minder milieubelastende stoffen uit.

Dik-Faber droeg tijdens eerdere Prinsjesdagen jurken gemaakt van oude marine-uniformen, gerecyclede treinstoelen en hergebruikte colaflessen.

Labels
Carla Dik

« Terug

Reacties op 'Kamerlid Carla Dik-Faber steunt duurzame visserij met Prinsjesdagoutfit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > september

Geen berichten gevonden