Spectaculaire opkomst ChristenUnie

vrijdag 08 december 2006 11:10

De ChristenUnie heeft in bestuurlijk Nederland een spectaculaire opmars beleefd. De partij maakt nu in één op de zeven gemeenten deel uit van het college van b en w.

Een coalitie samen met PvdA en CDA is in vijftien gemeenten al de praktijk. Deze combinatie lijkt ook steeds hogere ogen te gooien voor een nieuwe regering.

Uit onderzoek van SGBO, het onderzoeksbureau van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), blijkt dat de ChristenUnie door heel Nederland heen is vertegenwoordigd in het bestuur. Het onderzoek verschijnt vandaag in VNG Magazine.

,,De winst van de ChristenUnie bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar is het best bewaard gebleven geheim,’’ zegt Marcel Boogers, universitair docent bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en expert op het terrein van lokaal bestuur. ,,Ze werden op televisie samengeteld met de SGP en daarom viel de spectaculaire winst niet op. De ChristenUnie is een gematigde partij die in staat is water bij de wijn te doen. Daarom hebben ze hun winst weten te verzilveren.’’

De SP, de winnaar van de landelijke verkiezingen, weet verhoudingsgewijs minder vaak door te dringen tot het gemeentebestuur. In drie procent van de lokale besturen doen de socialisten mee. ,,De SP stelt veel hogere eisen om heel herkenbaar te blijven en valt daarom eerder buiten de boot,’’ meent Boogers.

De SP is alleen in Eindhoven en Schiedam samen met CDA en de PvdA aan de macht. In Hilversum is deze combinatie uitgebreid met D66. De meest voorkomende coalitie – vijftig keer - op gemeenteniveau is die van CDA, PvdA en een lokale partij.

Bron: Algemeen Dagblad, Kees Wessels
Labels
In de media
Partij

« Terug

Reacties op 'Spectaculaire opkomst ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006 > december

Geen berichten gevonden