Voorkom godsdienstinperking in Roemenië

woensdag 20 december 2006 15:54

De nieuwe godsdienstwet in Roemenië, die binnen twee weken door de president van Roemenië moet worden goedgekeurd, is een sterke inperking van de religieuze vrijheden van de Roemenen. Volgens de ChristenUnie is het onacceptabel dat een nieuwe lidstaat een wet doorvoert die tegen de Kopenhagencriteria ingaat.

De ChristenUnie heeft tijdens het debat over de Europese Top de minister-president verzocht bij de Roemeense president erop aan te dringen de omstreden godsdienstwet niet te accepteren. Volgens woordvoerder Joël Voordewind is het zeer vreemd als Roemenië zou toetreden tot de Europese Unie als zulke wetgeving wordt ingevoerd.

De wet kent als voorwaarde dat religieuze denominaties zich alleen kunnen registreren als de groep aanhangers bestaat uit 0,1% van de bevolking (ongeveer 20.000 mensen). Kleine denominaties, zoals de BaptistenUnie in Roemenië die nét onder de 20.000 leden zit, kunnen dus nooit een registratie ontvangen. Ook moet een groep minimaal zes jaar bestaan en is er een hiërarchie aangebracht die de ene groep religieuzen meer beschermt dan de andere. ‘De nieuwe maatregelen kunnen leiden tot discriminatie en vervolging, omdat kleine (huis) groepen volgens de wet illegaal zijn. Dit mogen we niet accepteren in Europees verband’, aldus Voordewind. Op verzoek van Voordewind stuurt minister-president Balkenende binnen een week een brief naar de Tweede Kamer met de uitkomsten van zijn inspanningen.

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Voorkom godsdienstinperking in Roemenië'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006 > december

Geen berichten gevonden