ChristenUnie wil duidelijkheid over ‘volkenrechtelijk mandaat’

JoelVoordewind07.jpgwoensdag 04 april 2007 21:57

Naar aanleiding van het Kamerdebat over Irak heeft de minister van Buitenlandse Zaken op verzoek van de ChristenUnie een brief toegezegd waarin hij uiteen zal zetten wat het kabinet verstaat onder een ‘volkenrechtelijk mandaat’. De minister had hierover gisteren (3 april) reeds een debat gevoerd met de Eerste Kamer.

Tijdens het Tweede Kamerdebat, vandaag, over een eventueel onderzoek naar de besluitvorming over politieke steun aan de oorlog in Irak, kwam de vraag op wat precies een ‘volkenrechtelijk mandaat’ is: wanneer is er voldoende internationale steun voor een ingrijpen zoals dat in Irak heeft plaatsgevonden. Die vraag is van doorslaggevend belang bij eventuele besluitvorming over Nederlandse betrokkenheid bij nieuwe, onverhoopte, internationale conflicten.

De vraag kan bijvoorbeeld actueel worden zodra de spanningen rond Iran oplopen. ChristenUnie-kamerlid Voordewind stelde daarom voor in de Tweede Kamer een debat te voeren over de vereisten waaraan een ‘volkenrechtelijk mandaat’, zoals verwoord in het regeerakkoord, moet voldoen. Zodat bij volgende afwegingen over politieke of militaire steun de vereisten helder zijn gedefinieerd.

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil duidelijkheid over ‘volkenrechtelijk mandaat’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > april

Geen berichten gevonden