ChristenUnie slaat piketpaaltjes

ArieSlob06.jpgzaterdag 28 april 2007 17:28

“De afspraken in het regeerakkoord moeten worden uitgevoerd”. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob ziet, dat de PvdA “moeite heeft met het op gang komen als coalitiepartner”. Maar afspraak is afspraak, zo zei hij vanmorgen tijdens het zeventiende Uniecongres van de Partij in Lunteren. “We zijn loyaal, maar niet gek”.

Op het congres liepen Rouvoet en Slob het lijstje langs van afspraken die voor de ChristenUnie helder liggen en waar niet op af te dingen valt: geen subsidie voor de abortusboot en ook geen export van de Wet Afbreking Zwangerschap naar verre kusten; niet tornen aan betrokkenheid van de rechter bij echtscheiding; en nog dit jaar wel gratis schoolboeken voor in ieder geval de onderbouw. Minister Plasterk van Onderwijs gaf eerder deze week aan, dat hij het voorstel om schoolboeken gratis te maken dit jaar niet kan uitvoeren. Toch wil de ChristenUnie van hem een serieuze poging om in ieder geval boeken voor de onderbouw al wel gratis te verstrekken dit jaar, aldus Slob. “We vinden dat ministers niet te snel moeten capituleren bij problemen.”

PvdA moet wennen

André Rouvoet heeft er “het volste vertrouwen in, dat ook de PvdA alle reden heeft om van harte mee te werken aan de uitvoering van dit coalitieakkoord”. Hij wijt het ‘zoeken van de randen van het akkoord’ door die partij aan het feit dat ook deze moet wennen aan haar rol in het het nieuwe kabinet.

Cultuurkritiek gedeeld
Dat wennen geldt ook voor de ChristenUnie overigens. De nieuwe positie van de ChristenUnie heeft pennen en tongen losgemaakt, zowel binnen als buiten de partij. Slob zegt blij te zijn “met discussies, die ontstaan op terreinen, waar het soms jarenlang oorverdovend stil is geweest.” De aanvankelijke kritiek werd vaak gevolgd door meer doordachte reacties van mensen, die de cultuurkritiek van de ChristenUnie op bepaalde punten wel delen.

Rouvoet vraagt zich wel af of critici, die klagen over ‘betutteling’ en ‘spruitjesgeur’ wel weten wat zich afspeelt in de samenleving: “Er gaapt een kloof tussen het beeld dat zij schetsen en de werkelijkheid zelf. Deze libertijnen lopen hopeloos achter de feiten aan. De samenleving is verder in haar ontwikkeling. Als ze niet oppassen worden liberalen de reactionaire afdeling van de politiek.”

Al veel gerealiseerd

Ondertussen wijzen beide ChristenUnie-voormannen erop, dat er de afgelopen weken al heel wat is bereikt; punten die rechtsreeks uit het programma van de partij en het regeerakkoord komen, zoals het generaal pardon, het kindgebonden budget, de afschaffing van de no-claim op weg naar een eerlijker behandeling van chronisch zieken en gehandicapten, het afschaffen van de huurliberalisering... “en dat allemaal in een periode waarin het kabinet nog volop bezig is zijn beleidsplannen uit te werken in dialoog met de samenleving. Hoezo zou de ChristenUnie niets binnenhalen?” aldus Slob.

Hij prees ook zijn jonge en nieuwe fractie, die in de eerste acht weken een enorme berg werk heeft verzet: “Ik kan u verzekeren, dat deze fractie verbluffend snel op stoom is gekomen. En we zijn breed bezig.”

Zie ook:

Labels
André Rouvoet
Arie Slob
Congres
Partij

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie slaat piketpaaltjes'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > april

Geen berichten gevonden