ChristenUnie-wethouder Woerden wil noodfonds voor armste inwoners

foto 3 Marjan Haakdinsdag 22 mei 2007 09:33

De armsten van Woerden kunnen in de toekomst een beroep doen op een noodfonds. Wethouder Marjan Haak wil zo een laatste vangnet oprichten voor de mensen die tussen de bestaande voorzieningen doorglippen.

De armsten van Woerden kunnen in de toekomst een beroep doen op een noodfonds. Wethouder Marjan Haak (ChristenUnie) wil zo een laatste vangnet oprichten voor de mensen die tussen de bestaande voorzieningen doorglippen.

Dat staat in de startnotitie armoedebeleid, die nog moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Na goedkeuring van de gemeenteraad is Haak van plan zo snel mogelijk met kerken, fondsen en serviceclubs om de tafel te gaan zitten om het fonds in te stellen. Het college wil hiervoor een ’substantiele financiele bijdrage’ leveren. Hoe veel dat is, is nog niet duidelijk.

De plannen van Haak bevatten ook een onderzoek naar de invoering van een gemeentelijke kortingspas. Met zo’n stadspas kunnen inwoners tegen gereduceerd tarief gebruik maken van onder andere culturele instellingen en sportclubs. Er zijn twee varianten: een pas voor alle Woerdenaren of een voor alleen de inwoners met lage inkomens. Het is ook een mogelijkheid om aan te sluiten bij een bestaande kortingspas, Utrechtse U-pas. De Utrechtse randgemeente De Bilt maakt hier al gebruik van. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern bureau en kost €29.000.

Woerden wil ook meer mensen vanuit de bijstand aan het werk helpen. Het doel is om eind 2007 5% minder uitkeringen te verstrekken en in 2008 nog een 8% minder. Hiervoor is een speciaal afdelingsproject in het leven geroepen.

Ten slotte gaat de gemeente kijken hoe het minimabeleid in de Woerden, Breukelen, Oudewater en Loenen gestroomlijnd kan worden. Woerden voert dit beleid voor alle vier de gemeentes uit. De gemeenteraden moeten met eventuele wijzigingen wel goedkeuren.

Ben Gussinklo, medewerker van de Voedselbank Woerden, heeft nog niets van het noodfonds gehoord. ,,Het zou natuurlijk heel mooi zijn als wij ons door dit fonds kunnen opheffen. Hoe eerder hoe beter.’’ Nu is dat nog niet aan de orde met de vijfenveertig inwoners die gebruik maken van de voedselpaketten, zegt Gussinklo.

Bron: ad.nl

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-wethouder Woerden wil noodfonds voor armste inwoners'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > mei

Geen berichten gevonden