Wezenfonds voor Afrika

banner_ogen_gootvrijdag 15 juni 2007 14:18

Kamerlid Joël Voordewind gaat minister Koenders (Ontwikkelings­samenwerking) vragen een speciaal Fonds voor Aidswezen in Afrika te stichten. De meeste weeskinderen moeten in hun eigen levensonderhoud voorzien en zijn daarvoor aangewezen op kinderarbeid.

Als Nederland aidswezen een toekomst wil bieden zonder afhankelijkheid van zware kinderarbeid, moet deze kinderen een beter levensonderhoud geboden worden. In het Verenigd Koninkrijk bestaan hier al initiatieven voor. De programma's die Engeland met name in Zuid-Afrika ondersteunt (Children social protection programs) zijn financiële adoptieprogramma's voor weeskinderen. Veel hulporganisaties, waaronder de Nederlandse organisaties Plan, World Vision en Dorcas, hebben soortgelijke financiële adoptieprogramma's. De ChristenUnie vindt dat de overheden van deze ontwikkelingslanden de verantwoordelijkheid voor deze programma’s op termijn over moet nemen. Dan kan er uiteindelijk een wezenuitkering ontstaan zoals we die ook kennen in Nederland.

Met de uitkering kan worden voorzien in onderwijs (millenniumdoel 2: ‘in 2015 gaan alle kinderen naar school’), toegang tot gezondheidszorg, goede zorg en aandacht door adoptieouders. In Mexico, Bangladesh, Brazilië en Zuid-Afrika wordt er al gewerkt met deze programma's. Uit onderzoek blijkt dat er weinig misbruik van de uitkering wordt gemaakt en dat het geld bij de bedoelde kinderen terecht komt. De kosten zijn minder dan 1 procent van het BNP. Deze ‘social protection programs’ worden door AWEPA, UNICEF en SAN in Nederland gepromoot.

Voordewind doet zijn voorstel vandaag in een debat met diverse partijen uit het bedrijfsleven. Het debat dat is georganiseerd door de FNV, gaat over de manier waarop bedrijven kinderarbeid in hun eigen productie en bij toeleveranciers (in de keten) kunnen aanpakken. De ChristenUnie organiseert op zaterdag 29 september a.s. een politiek en cultureel debat met het thema ‘Stop kinderonderdrukking’.


Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Wezenfonds voor Afrika'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > juni

Geen berichten gevonden