Een sterk leger kost geld

9.JPGwoensdag 04 juli 2007 10:41

Om te kunnen deelnemen in internationale vredesmissies heeft het Nederlandse leger meer geld nodig. Dat betoogde ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer deze week in het debat over de Voorjaarsnota van minister Bos (Financiƫn).

Cramer constateerde dat het nieuwe kabinet voor het eerst sinds jaren weer extra geld heeft uitgetrokken voor Defensie. ,,Maar het blijkt dat de jas toch blijft knellen. Een sterk leger, dat internationaal wil opereren, kost geld. En daar moeten we consequenties aan durven verbinden.’’
Met zijn oproep aan de minister van Financiën nam Cramer een voorschot op de Miljoenennota waarmee het kabinet na de zomer komt. Zonder een bedrag te noemen, beklemtoonde de ChristenUnie-woordvoerder dat er in de nieuwe begroting voldoende geld moet zitten om het leger te kunnen laten deelnemen aan veeleisende vredesmissies.
Deze week werd bekend dat minister Middelkoop van Defensie een deel van het legermaterieel wil verkopen om meer te kunnen investeren in personeel. Het gaat om een aantal F-16 gevechtsvliegtuigen, Leopardtanks en Pantserhouwitsers. Deze wapens zijn ooit aangeschaft ten tijde van de Koude Oorlog, en niet geschikt voor het soort vredesmissies waarvoor de Nederlandse krijgsmacht wordt ingezet. Deze missies, zoals die in Afghanistan, betekenen wel een zware aanslag op mens en materieel; mede met het oog daarop moet Defensie volgens de ChristenUnie voldoende ruimte krijgen in de Miljoenennota.
Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Een sterk leger kost geld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > juli

Geen berichten gevonden