Kinderarbeid duidt op veel grotere problemen

kinderarbeid-eerlijkehandelmaandag 24 september 2007 17:36

“Kinderarbeid is vaak onderdeel van een veel groter probleem”, stelt Marco van der Graaf, hoofd Marketing en Communicatie bij Tear. Volgens Van der Graaf moet het probleem van kinderarbeid in de samenhang van brede maatschappelijke problemen gezien worden. De lonen, de arbeidsomstandigheden, het drinkwater, het voedsel en de leefomgeving. Een integrale aanpak is daarom ook nodig. Tear kijkt uit naar het Politiek Cultureel Podium 'Stop Kinderarbeid - Eerlijke Handel'.

Tear werkt als christelijke ontwikkelingshulpverlener samen op lokaal niveau met organisaties en kerken om verandering te bereiken.
Van der Graaf: “Gezinnen moeten op andere wijze inkomen gaan verwerven, zodat kinderen vrij zijn om naar school te gaan. De arbeidsomstandigheden moeten dat dan wel toelaten. Ouders moeten voldoende inkomen binnen krijgen. De projecten die wij doen, zijn dus vaak gemeenschapsbreed. We hebben er momenteel iets van vijftig lopen. We willen mensen aan elkaar verbinden in de strijd tegen armoede.”
Marco van der Graaf
Ook wil de initiatiefnemer van de Micha Campagne dat bedrijven verplicht worden tot aan ketentransparantie. Er moeten openheid komen waar producten vandaan komen en hoe ze samengesteld worden. “Consumenten moeten voorgelicht worden over de producten die ze kopen. Waar komen ze vandaan en zou er mogelijk kinderarbeid bij betrokken zijn geweest? Veel mensen zijn zich nu nog nauwelijks bewust van de achtergrond van de dingen die ze kopen.”

Het politiek en cultureel podium ‘Stop Kinderarbeid – Eerlijke Handel’ van 29 september zal volgens Van der Graaf op korte termijn geen groot verschil maken. “Maar op lange termijn kan er door mogelijke wetgeving over ketentransparantie wel wat gedaan worden aan het probleem.”

“De ChristenUnie treedt door de organisatie van dit podium meer in het sociale aspect van christen-zijn. De aanpak van kinderarbeid draait om gerechtigheid. Dat onderwerp heeft de ChristenUnie zich toegeëigend: het leuke is dat andere partijen deze initiatieven ook weer zullen steunen.”

Labels
Kinderarbeid

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > september

Geen berichten gevonden