Leek Milleniumgemeente op initiatief ChristenUnie

onthulling_bordvrijdag 26 oktober 2007 11:17

De gemeente Leek heeft sinds kort het predicaat 'Milleniumgemeente'. Wethouder Harry Fellinger en raadslid Marianne Faber maakten dit op 17 oktober zichtbaar door het ophangen van Millenniumborden bij de toegangswegen van Leek. Marianne Faber diende eerder namens de fractie van de ChristenUnie een motie in om Leek aan te melden als Millenniumgemeente, in het kader van de VNG-millenniumcampagne. De gemeenteraad gaf daaraan op 2 juli 2007 vervolgens gehoor.

Woensdag 17 oktober is niet zomaar een dag. Die dag is wereldwijd uitgeroepen tot 'White Band Day', de dag voor de bestrijding van armoede. Ook landelijk wordt hier volop bij stilgestaan. Inwoners van Leek kunnen vanaf deze week nader kennismaken met de millenniumdoelen. In de hal van het gemeentehuis staan Fairtrade producten opgesteld van de Wereldwinkel en er ligt info-materiaal.
Ook de websites www.leek.nl/millenniumgemeente en www.millenniumgemeente.nl geven uitgebreide informatie.

De Millenniumdoelen zijn gericht op vermindering van schrijnende armoede in de wereld, op eerlijke handel en op een schoner milieu. Tijdens de 'Millennium Top' van de Verenigde Naties in 2000 beloofden alle regeringsleiders dat de doelen in 2015 gehaald zouden zijn. De tijd is nu voor de helft verstreken en nog steeds leeft meer dan 1 miljard mensen van minder dan 1 euro per dag.

Nederlandse gemeenten die aan de Millenniumgemeente-campagne meedoen geven op verschillende manieren invulling: door bij het inkoopbeleid rekening te houden met milieu en arme landen, door samen met de bevolking ontwikkelingsprojecten te ondersteunen, door kennis over te dragen aan lokale besturen in ontwikkelingslanden en door de millenniumdoelen meer bekend te maken.

In de hele wereld ondersteunt een brede beweging van overheden en niet-overheden de strijd voor de millenniumdoelen. In Nederland heeft het kabinet Balkenende IV de strijd voor de millenniumdoelen opgenomen in het regeringsbeleid.


Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Leek Milleniumgemeente op initiatief ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden