Rouvoet: 'We blijven onszelf'

rouvoet_in_dokkumdinsdag 13 november 2007 14:04

De ChristenUnie 'is wat ze was en vindt wat zij vond'. Partijleider André Rouvoet maakte maandagavond tijdens een spreekbeurt in Dokkum duidelijk dat zijn partij nu zij deelneemt aan de regering niet anders denkt dan toen zij nog oppositiepartij was. "We blijven diezelfde, uitgesproken christelijk-sociale partij."

Rouvoet lichtte toe wat volgens hem de drievoudige opdracht is voor de ChristenUnie tijdens deze kabinetsperiode: ,,We willen herkenbare resultaten boeken, een betrouwbare coalitiepartner zijn en onszelf blijven''.

De ChristenUnie voelt zich thuis in het kabinet en bij het motto van het coalitieakkoord, 'Samen werken, samen leven'. "Vanuit dezelfde overtuiging waarmee we de politiek zijn ingegaan, zijn we bereid geweest verantwoordelijkheid te nemen. Door onze bijdrage aan dit kabinet maken we echt een verschil, er zit nu een heel ander kabinet dan wanneer een andere partij er in onze plaats zou zijn gaan zitten".

De vraag is echter niet alleen wat de ChristenUnie met macht doet, maar ook wat de macht met de ChristenUnie doet. Tot nu toe heeft deelname aan de macht er niet toe geleid dat de partij van kleur verschoten is, betoogde hij. "Het is vanzelfsprekend dat deelname aan een kabinet er niet toe leidt dat je jouw eigen partijprogramma kunt uitvoeren. Maar wanneer we nu loyaal afspraken in coalitieverband nakomen, dan is dat met behoud van eigen opvattingen." Desgevraagd gaf Rouvoet aan dat dat wat hem betreft ook geldt voor het standpunt over de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht.

Geloofwaardigheid
Rouvoet ging ook in op de actualiteit rond het Amsterdamse deelraadslid Lont. Hij gaf aan 'ongelukkig' te zijn met haar 'solo-actie', en dat haar onzorgvuldige woordkeuze heeft geleid tot misverstanden. "De ChristenUnie sluit mensen niet uit om wie zij zijn." De vraag die met de gedragscode op de agenda staat is wat je mag verwachten van ChristenUnie-vertegenwoordigers in verband met hun politieke geloofwaardigheid. Daarbij gaat het om hun hele handel en wandel, om financiële integriteit, om houding en toon, maar natuurlijk ook om keuzes in relaties. "Zulke vragen stellen andere partijen zich ook voor hún vertegenwoordigers." Daarom zei hij het te betreuren dat de discussie verengd werd tot de vraag of praktiserende homo's de partij mogen vertegenwoordigen, al wil de partij die vraag niet uit de weg gaan.

Het besluit van het partijbestuur om een commissie Representatie in te stellen is daarom volgens Rouvoet verstandig. Hij riep zijn partijgenoten op om de kwestie op een zorgvuldige manier te bespreken, en riep op om het voorstel van het bestuur voor te steunen.

De avond, georganiseerd door de afdelingen in Noordoost-Friesland, werd door zo'n 160 mensen bezocht.

Foto: Wytse Pyt de Jager

Labels
André Rouvoet

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > november

Geen berichten gevonden