Verbied roken in de buurt van kinderen

roker2donderdag 15 november 2007 14:56

Kinderen dienen beschermd te worden tegen de schadelijke werking van roken. Een rookverbod in de buurt van kinderen is een eerste zet om dat te bereiken. Daartoe deed ChristenUnie-kamerlid Esmé Wiegman woensdag een voorstel bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid.

“De gezondheid van het kind is ontzettend belangrijk”, licht Wiegman toe. Ze zegt haar voorstel niet ‘betuttelend’ te vinden. “Het gaat hier niet zozeer om de opvoeding van kinderen, maar om hun gezondheid. Een kind kan ernstige gezondheidsschade oplopen.” Bovendien is een kind zelf niet ‘mondig’ genoeg om te kiezen of het sigarettenrook wil inademen, stelt het kamerlid. “Kinderen zijn heel kwetsbaar.”

Wiegman zegt zich te realiseren dat een dergelijk rookverbod niet gemakkelijk te controleren zal zijn. Daarom stelt ze ook voor om het concreet te maken door bijvoorbeeld het roken in de auto te verbieden.  “Auto’s bevinden zich in de openbare ruimte en daar heb je wat over te zeggen. Er kan, net zoals de controle op niet-handsfree bellen, worden gelet op het roken in auto's met kinderen erin."

De ChristenUnie bepleit volgens Wiegman geen algeheel rookverbod, maar wil wel de lijn blijven volgen die is ingezet met uitbannen van roken in de openbare ruimten en de horeca. “Het gaat ons om de bescherming van mensen die er niet voor kiezen om passief mee te roken.”


Anti-rookorganisatie Stivoro schaart zich achter het voorstel van de ChristenUnie, zo blijkt uit het artikel 'In auto roken met kinderen bestraffen' uit De Telegraaf van 27 november 2007.

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > november

Geen berichten gevonden