Kansen voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs

schoolbord_610x192woensdag 01 oktober 2008 13:42

Het kind centraal, rekening houden met verschillen en mogelijkheden, passend aanbod realiseren en overleg hebben met ouders over het onderwijstraject voor hun kind. Dat is waar het volgens ChristenUnie fractie-voorzitter Arie Slob om draait bij beleid voor hoogbegaafde kinderen in het onderwijs. Hij verwoordde zijn visie vandaag op de studiedag ‘Bouwen aan beleid: hoogbegaafdheid in het basisonderwijs' in Arnhem.

Slob formuleerde een aantal gebieden waaraan versterkt aandacht gegeven zal moeten worden.

"Ik vraag aandacht voor het stellen van goede diagnoses.

Verbetering is ook noodzakelijk als het gaat om de kennis en kunde van docenten om hoogbegaafde leerlingen de plek en aandacht in de klas te geven die ze verdienen.

Passend onderwijs moet ook echt passend onderwijs zijn. Ik noemde al de uitgangspunten die daarbij horen en die stuk voor stuk toepasbaar zijn op de omgang met hoogbegaafde leerlingen. Van scholen mogen we, misschien beter gezegd: moeten we verwachten dat ze ook aandacht geven aan deze categorie leerlingen.

Er zijn al regelingen die niet altijd benut worden. Ik denk bijvoorbeeld aan de financiële mogelijkheid die WSNS ook voor hoogbegaafde leerlingen kan bieden. Mogelijkheden die niet altijd benut worden. Waar nodig zullen nog de nodige ogen geopend moeten worden.

Ik pleit voor steun voor het initiatief van de ‘begaafdheidsprofielscholen' zoals dat analoog aan een groep scholen in het VO nu ook in het basisonderwijs wordt opgestart.

Plusklassen kunnen organisatorisch en inhoudelijk een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg voor hoogbegaafde leerlingen. Ik laat die keuzen graag bij scholen liggen, die daarover overleg met de ouders zullen moeten hebben."

Aanleiding voor de studiedag was de uitgave van het boek 'Slim Beleid: Keuzes en consequenties bij beleidsvorming ten behoeve van hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs'.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20080901_Speech_Slob_hoogbegaafdheid101,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Arie Slob
Lezingen
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Kansen voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden