Nederland wordt weer mooi

Molen_610woensdag 19 november 2008 09:10

Naar analogie van de Zalmnorm, zou er ook een ‘klimaatnorm' moeten komen om de uitstoot van broeikasgassen vast te stellen. ,,Op deze manier houden we de vinger aan de pols, zodat er een structureel neerwaartse trend komt," aldus ChristenUnie Kamerlid Esmé Wiegman tijdens de begrotingsbehandeling van VROM. In de Macro-economische Verkenningen (MEV) wordt ieder jaar de 'structurele financiële ruimte' bepaald op basis van aannamen over economische groei.

Deze ruimte vormt de basis van de miljoenennota. De Zalmnorm is geïntroduceerd om de overheidsuitgaven op of onder het bij het regeerakkoord afgesproken niveau te houden, ongeacht welke nieuwe ontwikkelingen zich voordoen. De Klimaatnorm zou op een vergelijkbare manier kunnen werken, vindt de ChristenUnie.

Tevens verzoekt Esmé Wiegman de regering, een toetsingskader te ontwikkelen waarin ook de ecologische voetafdruk wordt opgenomen. Ook moet duidelijk worden hoe de huidige voetafdruk van Nederland kan worden verkleind.

Te groot
,,Onze economie beïnvloedt niet alleen het klimaat, maar ook het gebruik van water en ruimte. De zogenaamde ecologische voetafdruk wijst uit dat Nederlanders voor driekwart van hun consumptie afhankelijk zijn van het buitenland. We leven in Nederland op te grote voet," aldus Wiegman.

De ChristenUnie komt samen met het CDA met een amendement om vier voorbeeldprojecten te stimuleren waarin ervaring wordt opgedaan met nieuwe vormen van landschapsbeheer en financiering. In vier gebieden, het Binnenveld, Amstelland, het Groene Woud en de Ooijpolder-Groesbeek, worden de komende jaren recreatieve netwerken en landschapselementen gerealiseerd. De ChristenUnie juicht deze projecten van harte toe en vraagt de minister de pilots mogelijk te maken. Hiervoor wordt in het amendement 3,8 miljoen euro gereserveerd waarbij er vanuit wordt gegaan dat gemeente, provincie en private partijen een gelijke bijdrage leveren.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20081118 Amendement_Wiegman_klimaatnorm_VROM19,5 kBapplication/pdfdownload
Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Nederland wordt weer mooi'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > november

Geen berichten gevonden