Europese partijen kiezen voor Relatiepolitiek

zaterdag 22 januari 2005 16:59

Groepsfoto ECPM conferentie Tallinn EstlandChristenUnie speelt leidende rol in European Christian Political Movement (ECPM)
 
Onder aanvoering van de ChristenUnie gaan 15 christelijke partijen uit Europa een gezamenlijke strategie ontwikkelen om duurzame antwoorden op de grote samenlevingsvragen te vinden. De partijen omarmen het Appèl tot relatiepolitiek, dat vandaag tijdens de viering van de 5e verjaardag van de ChristenUnie is gepresenteerd. Als antwoord op het doorgeschoten individualisme en de verkilling in de samenleving willen zij relaties tussen mensen centraal stellen in hun politieke benadering. Dat is één van de uitkomsten van de tweedaagse conferentie van de European Christian Political Movement (ECPM) in Tallinn, de hoofdstad van Estland, die vandaag werd afgesloten. 
 
De ECPM is een initiatief van de ChristenUnie. De beweging is opgericht in 2002 in het Hongaars Lakitelek en moet uiteindelijk leiden tot de vorming van een christelijke fractie  in het Europees Parlement. De organisatie van de ECPM is in Tallinn verder opgetuigd. In de beweging participeren politieke partijen uit 15 landen, waaronder België, Bulgarije, Duitsland, Engeland, Finland, Hongarije en Letland. Een aantal partijen is vertegenwoordigd in het nationale parlement, maar nog niet in het Europees Parlement. 
 
Het doel van de conferentie in Tallinn was de inhoudelijke en organisatorische versterking van de ECPM. De ChristenUnie heeft in workshops kennis en ervaring overgedragen aan de nieuwe partijen binnen de beweging. De Nederlandse partij is toonaangevend als het gaat om de politieke koers. De participanten in de ECPM hebben een bestuur gekozen. De ChristenUnie kreeg het secretariaat van de organisatie toegewezen. Het bestuur moet zorgen voor de continuïteit van de organisatie en een leidende rol spelen bij de totstandkoming van een gezamenlijk politiek programma.
 
De 10 aanwezige politieke jongerenorganisaties hebben een actieprogramma opgesteld voor de European Christian Political Youth Network (ECPYN). Ook bij de jongerenorganisaties is sprake van een intensivering van de samenwerking. 

Zie ook:
- Rouvoet omarmt appèl tot relatiepolitiek
 
 
Labels
Internationaal

« Terug

Reacties op 'Europese partijen kiezen voor Relatiepolitiek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > januari

Geen berichten gevonden