Rouvoet pleit voor benutten sociale netwerken in zorg

zorg_221633-72vrijdag 09 april 2010 19:24

In de zorg kan meer gebruik worden gemaakt van de eigen netwerken van patiënten. Zo kan voorkomen worden dat mensen 'nodeloos' afhankelijk worden van zorgverleners en in een zorgcircuit komen waar ze lastig uitkomen. Dat zegt demissionair vicepremier André Rouvoet in het tweewekelijks gesprek met NU.nl. Volgens Rouvoet zijn mensen soms te afhankelijk geworden van professionals in de zorg.

"De overheid kan en moet niet alles willen doen, maar kan mensen wel helpen dingen op te lossen. Dan mag je de onderlinge solidariteit en de vitaliteit van mensen en hun netwerk aanspreken voordat je besluit of voordat het nodig is het officiële zorgtraject in te gaan."

Rouvoet wil meer 'onderlinge verantwoordelijkheid' tussen mensen. Hij neemt daarmee afstand van het begrip 'eigen verantwoordelijkheid' dat de eerste kabinetten-Balkenende kenmerkte. "Het afstoten van verantwoordelijkheid kan koud zijn."

 Jeugdzorg

"In de jeugdzorg zien we dat een proces op gang is gekomen dat onder professionele begeleiding het eigen netwerk rond mensen wordt ingeschakeld. Zo ken ik het voorbeeld van een autistische jongen die met behulp van familie en buren thuis kan blijven wonen en niet in een dure instelling hoeft. Maar als het nodig is, kan er uiteraard worden teruggevallen op de professional," legt Rouvoet uit.

Resultaten

Met dit zogenoemde 'eigen-krachtprincipe' worden volgens Rouvoet goede resultaten behaald. "In Overijssel is men daar veel mee bezig geweest, en het blijkt dat men er in 80 procent van de gevallen goed uitkomt." Benutten van de eigen kracht geeft mensen volgens Rouvoet meer eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Bezuinigingsmaatregel

De demissionair vicepremier pleit ervoor om het eigen-krachtprincipe breder in te zetten in de zorg, zoals bij ouderen en gehandicapten. "Het heeft te maken met de grondgedachte dat er veel meer kracht en vitaliteit in de samenleving zit dan waar we nu gebruik van maken. Het is geen bezuinigingsmaatregel, maar het scheelt wel degelijk kosten als je het goed doet."

Labels
André Rouvoet
In de media

« Terug

Reacties op 'Rouvoet pleit voor benutten sociale netwerken in zorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > april

Geen berichten gevonden