Voordewind: Welwillende uitgeprocedeerde heeft recht op onderdak

Joel Voordewind voor de camera-610dinsdag 15 november 2011 16:20

De ChristenUnie vindt dat asielzoekers die buiten hun schuld om nog niet terug kunnen naar hun eigen land de kans moeten krijgen om vanuit opvang aan hun terugkeer te kunnen werken. Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen in Nederland 28 dagen de tijd om te werken aan terugkeer naar het land van herkomst. Na deze periode verloopt het recht op opvang. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,In sommige gevallen hebben asielzoekers meer tijd nodig om terug te keren doordat de papieren niet op tijd bij hen binnen zijn. Het is onbegrijpelijk dat mensen die buiten hun schuld om nog in Nederland zijn op straat gezet worden.”

Verschillende kerken, waaronder de Pauluskerk in Rotterdam, helpen uitgeprocedeerde asielzoekers die werken aan hun terugkeer en geven hen onderdak. De ChristenUnie vindt het mooi dat kerken deze mensen opvangen, maar ook dat dit eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Voordewind: ,,Het is onbegrijpelijk dat het kabinetsbeleid toelaat dat uitgeprocedeerde asielzoekers, die bereid zijn om te werken aan een terugkeer, op straat gezet worden. De verdragen op het gebied van mensenrechten, die Nederland heeft ondertekend, verplichten om deze mensen onderdak te bieden, voedsel te geven en zorg te organiseren.”

De ChristenUnie wil dat minister Leers de mogelijkheden onderzoekt de zogenoemde ‘Buiten-schuld-groep’ de mogelijkheid te bieden om onderdak te krijgen tot ze terug kunnen naar het land van herkomst. ,,Wanneer de uitgeprocedeerde asielzoekers op straat terecht komen of onder een brug moeten slapen, wordt het perspectief op terugkeer met de dag kleiner. De ChristenUnie roept de minister op om een rechtvaardig en menswaardig beleid te voeren als het gaat om deze welwillende medemens.” aldus Voordewind.

Labels
Integratie
Joël Voordewind
Opvang
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > november

Geen berichten gevonden